piątek, 11 października 2013

Kotlety z dorsza z batatem


Często robię kotlety z ryby i puree ziemniaczanego. Jest to potrawa trochę z tych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków).

A co by było gdyby kotlety trochę ,, uszlachetnić "?.

Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej .




Czas : 45 minut



Składniki :



1/2 sztuki średniego batata

20 dag filetu rybnego bez skóry i ości

4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1 średnia cebula

1 jajko

1 łyżka masła

sól

pieprz mielony

olej z pestek winogron  do smażenia

bułka tarta do panierowania



Obrać i umyć batat.



Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić .



Dodać masło i utłuc na puree.



Rozmrożony filet rybny  osuszyć .



Usiekać mięso ryby jak najdrobniej ( jak na befsztyk).



Cebulę drobno usiekać . Zrumienić na 2 łyżkach oleju .



Wymieszać puree z batata z  jajkiem, rybą, cebulą, natką,. Wsypać 4 łyżki bułki tartej tak  masa była taka jak na hamburgery .

Doprawić szczyptą soli i pieprzu .



Podzielić masę na porcje  4 kotlety, a potem obtoczyć je w bułce tartej .



Smażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu - potem przewracam na drugą stronę -by  znów się zrumieniły - zmniejszam gaz i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa ok. 6-8 minut).

Podawać z surówkami ( ja najbardziej lubię z kapusty ( kiszonej lub świeżej).



Można zrobić do nich sos pieczarkowy, grzybowy, cytrynowy lub inny.

1 komentarz:

Julia pisze...

wyglądają bardzo smakowicie!