sobota, 19 października 2013

Krem dyniowy z zielonym makaronem


Żal by było nie wykorzystać sezonu dyniowego i nie gotować z niej zup. Najbardziej lubię kremowe -doprawione na pikantnie. Czasem są to wegetariańskie z grzankami. Czasem na bulionie drobiowym z kluseczkami .A tym razem podałam z makaronem z zielonych naleśników ( omletów ).



Czas: 30 minut

Składniki:

1/2 dyni hokkaido
1/2 litra bulionu warzywnego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1,5 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
2 jajka
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki mąki
3 łyżki wody
Z dyni usunąć miąższ i pestki.

Pokroić w ósemki i ściąć cienko skórkę.



Pokroić w kostkę .Ułożyć w pojemniku frytownicy ActiFry ,

polać łyżka oleju , posolić, posypać pieprzem i piec 30 minut.


Włożyć do podgrzanego bulionu  

i dokładnie wymieszać dolewając śmietankę.

Doprawić do smaku.


Umytą natkę zmiksować na pastę z 3 łyżkami wody w malakserze.


Dodać jajka, mąkę i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować.


Patelnię natłuścić resztą oleju i rozgrzać. Wlać porcje ciasta na omlet. Gdy się zetnie zdjąć .Wlać następną porcję ciasta i ponownie poczekać aż ciasto się zetnie.


Zsunąć omlety na deskę i zostawić do ostygnięcia.

Pokroić w cienkie paseczki jak makaron.

Podawać  zupę z makaronem z omletu , posypaną usiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy: