Żal by było nie wykorzystać sezonu
dyniowego i nie gotować z niej zup. Najbardziej lubię kremowe -doprawione na
pikantnie. Czasem są to wegetariańskie z grzankami. Czasem na bulionie
drobiowym z kluseczkami .A tym razem podałam z makaronem z zielonych naleśników
( omletów ).
Czas: 30 minut
Składniki:
1/2 dyni hokkaido
1/2 litra bulionu warzywnego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1,5 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
2 jajka
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki mąki
3 łyżki wody
Z dyni usunąć miąższ i pestki.
Pokroić w ósemki i ściąć cienko skórkę.
Pokroić w kostkę .Ułożyć w pojemniku frytownicy ActiFry ,
polać łyżka oleju ,
posolić, posypać pieprzem i piec 30 minut.
Włożyć do podgrzanego bulionu
i
dokładnie wymieszać dolewając śmietankę.
Doprawić do smaku.
Umytą natkę zmiksować na pastę z 3
łyżkami wody w malakserze.
Dodać jajka, mąkę i szczyptę soli. Dokładnie
zmiksować.
Patelnię natłuścić resztą oleju i
rozgrzać. Wlać porcje ciasta na omlet. Gdy się zetnie zdjąć .Wlać następną
porcję ciasta i ponownie poczekać aż ciasto się zetnie.
Zsunąć omlety na deskę i zostawić do
ostygnięcia.
Pokroić w cienkie paseczki jak
makaron.
Podawać zupę z makaronem z omletu , posypaną usiekaną
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz