Piekłam już dynię na pikantnie i
robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w
formie pikantnego puree. Dla wygody piekłam we frytownicy ActiFry ale równie
dobrze można upiec dynię w piekarniku.
Czas: 45 minut
Składniki:
1/2
dyni hokkaido
sól
pieprz grubo mielony kolorowy
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
2 porcje filetu miruny
sok z 1/2 cytryny
mąka do oprószenia ryby
Mirunę opłukać i osuszyć.
Ułożyć w
głębszym pojemniku i polać sokiem z cytryny. Zostawić na 10 minut.
Przekroić dynię na pół.
Usunąć pestki i miąższ. Pokroić na
ósemki. Odciąć skórę ( cienko). Pokroić w kostkę.
Ułożyć kawałki dyni w pojemniku
frytownicy ActiFry .Skropić olejem. Posolić , posypać grubo mielonym pieprzem.
Piec 30 minut.
Rybę osuszyć z soku cytrynowego.
Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym
oleju. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple( np. zawinąć w folię spożywczą).
Miękką dynię wyjąć i przełożyć do
malaksera. Wrzucić masło i zmiksować na puree.
Doprawić na pikantnie .
Podawać układając na puree usmażoną rybę.
* Obrałam i upiekłam całą dynię.
Połowę puree użyłam do ryby , a z drugiej połówki zrobię jutro zupę dyniową.
** Z całego filetu miruny wykroiłam 2
porcje na dziś na obiad - resztę usmażyłam obok i zrobię pastę rybną z jajkiem
do chleba
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz