czwartek, 17 października 2013

Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem


Nie wiem czemu czarna rzodkiew znikła z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw . Surówka z czarnej rzodkwi ze śmietaną to była klasyka . Potem znikła - pewnie okazała się za pospolita ( jak ktoś miał znajomych działkowców to zaopatrzył się na zapas ). Teraz wraca do łask. I racja bo jest  bardzo zdrowa i smaczna ( trzeba tylko ja odpowiednio doprawić. I nie bać się ostrego zapachu i smaku surowej ( samej).



Czas: 10 minut

Składniki:

1 czarna rzodkiew
1 twarda gruszka
1 słodkie jabłko
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
3 łyżki kwaśnej-gęstej śmietany

Obrać czarna rzodkiew ( przekroić bo w środku też są czarne zgrubienia), 



gruszkę i jabłko ( z obu usunąć gniazda nasienne). 


Umyć i utrzeć na tarce jarzynowej - rzodkiew na małych oczkach, gruszkę i jabłko na dużych oczkach.


Zaraz po utarciu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Dodać śmietanę i wymieszać.
Doprawić do smaku cukrem i solą.


Podawać obłożoną listkami kruchej sałaty, roszponki, karbowanej pietruszki itp.- chodzi o dodanie odrobiny koloru bo surówka jest biała .

Brak komentarzy: