Nie wiem czemu czarna rzodkiew znikła
z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw .
Surówka z czarnej rzodkwi ze śmietaną to była klasyka . Potem znikła - pewnie
okazała się za pospolita ( jak ktoś miał znajomych działkowców to zaopatrzył
się na zapas ). Teraz wraca do łask. I racja bo jest bardzo zdrowa i smaczna ( trzeba tylko ja
odpowiednio doprawić. I nie bać się ostrego zapachu i smaku surowej ( samej).
Czas: 10 minut
Składniki:
1 czarna rzodkiew
1 twarda gruszka
1 słodkie jabłko
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
3 łyżki kwaśnej-gęstej śmietany
Obrać czarna rzodkiew ( przekroić bo
w środku też są czarne zgrubienia),
gruszkę i jabłko ( z obu usunąć gniazda nasienne).
Umyć i utrzeć na tarce jarzynowej - rzodkiew na małych oczkach,
gruszkę i jabłko na dużych oczkach.
Zaraz po utarciu skropić sokiem z
cytryny by nie ściemniały.
Dodać śmietanę i wymieszać.
Doprawić do smaku cukrem i solą.
Podawać obłożoną listkami kruchej sałaty, roszponki, karbowanej pietruszki itp.- chodzi o dodanie odrobiny koloru bo surówka jest biała .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz