Przyszło mi do głowy , że jeżeli
robię kotlety schabowe w sosie ,,myśliwskim" to można podobnie zrobić
sznycle drobiowe .Robiłam już takie sznycelki (Kotleciki drobiowe w sosie
,,lodówkowym,,)-z tym , że tamten sos był bardzo przypominający ,, myśliwski.
Tym razem miałam ochotę na
sprawdzenie jak smakowały by z dodatkiem typowo warzywnego sosu. Okazało się ,
że są pyszne.
Czas:45 minut
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
4 jajka
1/2 żółtej papryki
1 duży pomidor
1 średni ogórek kiszony
4 małe szalotki ( lub 1/2 dużej
cebuli)
sól
pieprz mielony
papryka słodka mielona
1 łyżeczka cukru
1 łyżka pikantnego ketchupu
maggi w płynie do smaku
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
Pokroić piersi na kawałki.
,,Rozklepać" na sznycelki przez folię
spożywczą by nie porozrywać mięsa.
Posolić i posypać pieprzem.
Obtoczyć w mące strzepując jej
nadmiar.
Moczyć w roztrzepanych jajkach.
Panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na
rumiano.
Usiekać szalotki w piórka i usmażyć na
2 łyżkach oleju na szklisto w garnuszku o grubym dnie.
Pokroić w paski paprykę.
Pomidor pokroić w grubą kostkę .
Ogórek kiszony usiekać drobno.
Wrzucić paprykę, pomidora i ogórek do
garnuszka z cebulą. Podlać wodą.
Dodać ketchup, cukier, 2 łyżeczki mielonej
papryki, łyżeczkę pieprzu mielonego .Dusić 10 minut. Doprawić sos do smaku
maggi i pozostałymi przyprawami.
Sznycle wkładać przed podaniem na
kilka minut w sos i podgrzać w nim by przeszły jego smakiem.
Podawać z puree ziemniaczanym lub
ryżem.
2 komentarze:
Hmmm....poprzedni mój komentarz gdzieś się "zgubił" więc powtórzę, że sznycelki wyglądają smakowicie a w połączeniu z takim sosem to musi by rewelacja :) Pozdrawiam
Ewciu - komentarze są po prostu moderowane i pokazują się pod przepisem dopiero po zatwierdzeniu. Przykro mi ale musiałam wprowadzić zatwierdzanie by uchronić siebie i odwiedzających przed zalewem spamów i trolo których bawi wędrówka po blogach i ,, dokopywanie" wszystkim naokoło. Zatwierdzam wszystkie komentarze nawet krytyczne byle by były grzeczne :)
A sznycelki polecam .
Prześlij komentarz