Wykorzystałam
wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą
kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek
otrębów do masy na pulpety to moim zdaniem dobry pomysł bo są delikatniejsze.
Jedyne
co wymaga uwagi to by kilka dni
wcześniej nastawić zakwas na żurek .Ja nastawiam raz w miesiącu i mam na 2
porcje ( spokojnie może odstać do 2 tygodni w lodówce.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1
sztuka średniej wielkości ( ok.10 cm ) surowa - biała kiełbasa
3
łyżki otrębów pszennych
3
suszone grzyby ( kapelusze lub odpowiednio krajanki)
1
marchewka
1/4
pietruszki
kawałek
selera wielkości pietruszki
4
ziemniaki
1/3
białej części pora
3
łyżki listków tymianku
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
majeranek
do smaku
pieprz
czarny mielony do smaku
maggi
w płynie do smaku
1
łyżka oleju z pestek winogron
1/2
litra wywaru z gotowania białej kiełbasy
Namoczyć
grzyby w kilku łyżkach gorącej wody.
Wyjąć i pokroić w paski.
Obrać,
umyć i pokroić jarzyny:
marchew w ozdobne talarki ,
pietruszkę
i seler utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej,
por
pokroić w pół plasterki .
Obrane
i opłukane ziemniaki pokroić w grubą kostkę .
Wrzucić
jarzyny i grzyby ( wraz z wywarem ) do garnka i zalać wywarem z gotowania
białej kiełbasy . Zagotować .
Z kiełbaski wycisnąć farsz.
Dodać otręby i olej.
Wymieszać. Doprawić maggi.
Formować
małe pulpety.
Wrzucać
do wrzącego wywaru i gotować 30 minut.
Dodać
przecedzony zakwas - gotować 5 minut.
Wlać
śmietankę .
Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi.
Podawać
układając posypując usiekanymi listkami tymianku.
*
Oczywiście ilość dodanego zakwasu zależy od jego mocy i upodobań smakowych.
Można dodać roztarty czosnek ( u mnie nie wchodzi to w grę ze względów
zdrowotnych - muszę go ograniczać ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz