środa, 2 października 2013

Żurek na zakwasie z pulpetami z białej kiełbasy i otrębów


Wykorzystałam wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek otrębów do masy na pulpety to moim zdaniem dobry pomysł bo są delikatniejsze.

Jedyne co wymaga uwagi to  by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na żurek .Ja nastawiam raz w miesiącu i mam na 2 porcje ( spokojnie może odstać do 2 tygodni w lodówce.



Czas : 30 minut


Składniki :


1 szklanka  zakwasu na żurek ( ,, Buniowyzakwas na żurek  2,, - takiego po 4 dniach kiszenia )

1 sztuka średniej wielkości ( ok.10 cm ) surowa - biała kiełbasa

3 łyżki otrębów pszennych

3 suszone grzyby ( kapelusze lub odpowiednio krajanki)

1 marchewka

1/4 pietruszki

kawałek selera wielkości pietruszki

4 ziemniaki

1/3 białej części pora

3 łyżki listków tymianku

3/4  szklanki słodkiej śmietanki

majeranek do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

maggi w płynie do smaku

1 łyżka oleju z pestek winogron

1/2 litra wywaru z gotowania białej kiełbasy


Namoczyć grzyby w kilku łyżkach gorącej wody.



Wyjąć i pokroić w paski.



Obrać, umyć i pokroić jarzyny: 


marchew  w ozdobne talarki ,



pietruszkę i seler utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej,



por pokroić w pół plasterki .



Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w grubą kostkę .



Wrzucić jarzyny i grzyby ( wraz z wywarem ) do garnka i zalać wywarem z gotowania białej kiełbasy . Zagotować .



Z  kiełbaski  wycisnąć farsz.



Dodać otręby i olej. Wymieszać. Doprawić maggi.


Formować małe pulpety.



Wrzucać do wrzącego wywaru i gotować 30 minut.



Dodać  przecedzony zakwas - gotować 5 minut.



Wlać śmietankę .


Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi.




Podawać układając posypując usiekanymi listkami tymianku.


* Oczywiście ilość dodanego zakwasu zależy od jego mocy i upodobań smakowych. Można dodać roztarty czosnek ( u mnie nie wchodzi to w grę ze względów zdrowotnych - muszę go ograniczać ).

Brak komentarzy: