wtorek, 1 października 2013

Sos kaparowo-brzoskwiniowy

Pikantno-słodko-winny sos do drobiu i cielęciny .



Czas : 15 minut

Składniki :

½ szklanki pokrojonych w drobną kostkę brzoskwini z syropu
½ szklanki bulionu drobiowego
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
szczypta soli 

Roztopić w garnuszku masło i wrzucić kapary ( nasiona nasturcji ) i smażyć mieszając przez 2-3 minuty .Posypać mąką , zamieszać .Rozprowadzić chłodnym bulionem i śmietanką . Dodać brzoskwinię . Doprawić do smaku .

Podałam z ryżem i smażoną  piersią kurczaka .


Tu jest przepis na kapary z nasturcji . Oczywiście można użyć kupnych kaparów oryginalnych ale wtedy moim zdaniem trzeba ich użyć mniej bo są zdecydowanie bardziej korzenne w smaku.

Brak komentarzy: