Doskonały
dodatek do duszonego kurczaka. W zasadzie taki ryż jest tak smaczny , że mogła
bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by
starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest
bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy,
holenderski, śmietanowy).
Czas
: 45 minut
Składniki:
10
dag ryżu naturalnego
2
łyżki masła
1
łyżka oleju z pestek winogron
2
szklanki bulionu drobiowego
3
dag rodzynek
szczypta
pieprzu kolorowego grubo mielonego
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
Rozgrzać
w garnku o grubym dnie masło z olejem w
rondlu .Oprószyć pieprzem.
Wsypać ryż i smażyć kilka minut mieszając .
Zalać bulionem .
Dorzucić
rodzynki .
Gotować
aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).Dosypać natkę i wymieszać.
Przykryć i zostawić na 10 minut.
2 komentarze:
fajny pomysł na słodkie danie:)
Justynko- on nie jest na słodko. To jest pikantny ryż z dodatkiem grubo mielonego pieprzu i rodzynem. Obsmażony na maśle i ugotowany na drobiowo-warzywnym bulionie ( lub samym warzywnym). To dodatek do II dania , albo samodzielne danie ( jesli uzyjemy bulion warzywny będzie to danie wege).
Prześlij komentarz