sobota, 16 listopada 2013

Ryż z rodzynkami na bulionie


Doskonały dodatek do duszonego kurczaka. W zasadzie taki ryż jest tak smaczny , że mogła bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek  kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy).




Czas : 45 minut


Składniki:


10 dag ryżu  naturalnego

2 łyżki masła

1 łyżka oleju z pestek winogron

2 szklanki  bulionu drobiowego

3 dag rodzynek

szczypta pieprzu kolorowego grubo mielonego

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki


Rozgrzać w garnku o grubym dnie  masło z olejem w rondlu .Oprószyć pieprzem.



 Wsypać ryż i smażyć kilka minut mieszając  .



 Zalać bulionem .

Dorzucić rodzynki .



Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).Dosypać  natkę i wymieszać.  



Przykryć i zostawić na 10 minut.

2 komentarze:

Unknown pisze...

fajny pomysł na słodkie danie:)

Unknown pisze...

Justynko- on nie jest na słodko. To jest pikantny ryż z dodatkiem grubo mielonego pieprzu i rodzynem. Obsmażony na maśle i ugotowany na drobiowo-warzywnym bulionie ( lub samym warzywnym). To dodatek do II dania , albo samodzielne danie ( jesli uzyjemy bulion warzywny będzie to danie wege).