środa, 20 listopada 2013

Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie


Można robić w wersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało  więc połączyłam z ziemniakami.



Czas: 2  godziny


Składniki:


4 skrzydełka z kurczaka

2 duże marchewki

1 duża pietruszka

1/4 małego selera

1/3 pora ( zielona )

1 cebula

2 małe Topinambury

3 średnie ziemniaki

1/3 szklanki słodkiej śmietanki

sól

pieprz kolorowy grubo mielony

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

6 ziaren czarnego pieprzu

2 goździki

gałązka lubczyku ( może być mrożony lub suszony)

1 mały grzybek suszony

2 łyżki natki pietruszki

6 szklanek wody


Obrać , umyć i pokroić warzywa .Osuszyć.

Zrumienić na suchej patelni by pojawił się naturalny karmel z zawartych w warzywach cukrów ( nada smak i kolor bulionowi).



Ułożyć w garnku razem z umytymi skrzydełkami i przyprawami ( ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty, lubczyk, grzybek, goździki).

Zalać wodą. Lekko posolić. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny ( ma ,, pyrkać " ).



Wyjąć skrzydełka i warzywa.



Bulion doprawić do smaku.





Obrać ziemniaki i Topinambur.



Umyć i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. Wrzucić do bulionu i gotować 10 minut.



Pokroić  umyty Topinambur w pół  plasterki .



Wrzucić do bulionu z ziemniakami i gotować pod przykryciem jeszcze 15 minut.


Dodać pokrojoną w pół plasterki ugotowaną w bulionie.

Zmiksować część zupy blenderem ( tak by była gęsta , ale część plasterków Topinambura, kostek ziemniaków i marchewki pozostała w całości ).



Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Podawać posypaną natką pietruszki .

Ze skrzydełek zrobiłam ,, Skrzydełkowy knedel "

8 komentarzy:

Beata pisze...

Chaba masz jednak dość dużo bulw, bo to już kolejny przepis na to warzywo! :D

Unknown pisze...

Już się skończyły Beatko :(.
Kupiłam tylko 5 sztuk ( 1 herbata, 2 smażone i 2 do zupy) i teraz żałuję . Muszę sprawdzić ile poleżą w lodówce - czy można kipić i niech leżą ta okrągło tak jak inne warzywa - skończa sie to uzupełnię bo fajnie by było mieć stale pod ręką. Surówek jeszcze nie sprawdziłam , frytek i wszelkiego rodzaju puree . No i może dało by sie robić na parze , albo faszerowane , albo zapiekanki. Wszystko do sprawdzenia. :)

Beata pisze...

W lodówce wytrzymują do 2 tygodni. Jak mają za sucho to więdną. Można przechować je w chłodnym pomieszczeniu jak ziemniaki - idealnie byłoby w piasku! U mnie rośnie w ogrodzie, więc póki nie ma mrozu mogę wykopywać!

Unknown pisze...

Dzięki Beatko- czyli u mnie tylko lodówkka wchodzi w grę bo piwnica za ciepła i za mała . Ale spokojnie moge sobie 2 razy w miesiącu po kilka sztuk kupi ć - przecież nie będę tylko Topinamburu jadać :)

bocianek pisze...

Bardzo fajny przepis. Co prawda zrobiłem też raz bez goździków i różnicy nie czułem, ale odkrycie topinambura to dla mnie hit ostatniego roku.

Unknown pisze...

bocianek-- ja po prostu zawsze tak gotuję rosół :) --juz nie umiem bez dodatku goździka , grzybka i opieczonych warzyw - pewnie na normalnym wywarze też jest dobra.

Tiron pisze...

Z topinambura uwielbiam prosty krem, tylko warzywny. A do tego pyszna pietruszkowa oliwa - aż mi ślinka cieknie :)

Unknown pisze...

Tiron- zaciekawił mnie pomysł. A mówiąc o oliwie pietruszkowej masz na myśli taką zmiksowaną z natką ( zieloną ) czy aromatyzowaną gałązkami natki ?