Można robić w wersji wegetariańskiej
lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub
ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało więc połączyłam z ziemniakami.
Czas: 2 godziny
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/4 małego selera
1/3 pora ( zielona )
1 cebula
2 małe Topinambury
3 średnie ziemniaki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
2 goździki
gałązka lubczyku ( może być mrożony
lub suszony)
1 mały grzybek suszony
2 łyżki natki pietruszki
6 szklanek wody
Obrać , umyć i pokroić warzywa .Osuszyć.
Zrumienić na suchej patelni by
pojawił się naturalny karmel z zawartych w warzywach cukrów ( nada smak i kolor
bulionowi).
Ułożyć w garnku razem z umytymi
skrzydełkami i przyprawami ( ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty, lubczyk,
grzybek, goździki).
Zalać wodą. Lekko posolić. Zagotować.
Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny ( ma ,, pyrkać " ).
Wyjąć skrzydełka i warzywa.
Bulion doprawić do smaku.
Obrać ziemniaki i Topinambur.
Umyć i pokroić w drobną kostkę
ziemniaki. Wrzucić do bulionu i gotować 10 minut.
Pokroić umyty Topinambur w pół plasterki .
Wrzucić do bulionu z ziemniakami i
gotować pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Dodać pokrojoną w pół plasterki
ugotowaną w bulionie.
Zmiksować część zupy blenderem ( tak
by była gęsta , ale część plasterków Topinambura, kostek ziemniaków i marchewki
pozostała w całości ).
Dolać śmietankę. Doprawić do smaku
solą i pieprzem.
8 komentarzy:
Chaba masz jednak dość dużo bulw, bo to już kolejny przepis na to warzywo! :D
Już się skończyły Beatko :(.
Kupiłam tylko 5 sztuk ( 1 herbata, 2 smażone i 2 do zupy) i teraz żałuję . Muszę sprawdzić ile poleżą w lodówce - czy można kipić i niech leżą ta okrągło tak jak inne warzywa - skończa sie to uzupełnię bo fajnie by było mieć stale pod ręką. Surówek jeszcze nie sprawdziłam , frytek i wszelkiego rodzaju puree . No i może dało by sie robić na parze , albo faszerowane , albo zapiekanki. Wszystko do sprawdzenia. :)
W lodówce wytrzymują do 2 tygodni. Jak mają za sucho to więdną. Można przechować je w chłodnym pomieszczeniu jak ziemniaki - idealnie byłoby w piasku! U mnie rośnie w ogrodzie, więc póki nie ma mrozu mogę wykopywać!
Dzięki Beatko- czyli u mnie tylko lodówkka wchodzi w grę bo piwnica za ciepła i za mała . Ale spokojnie moge sobie 2 razy w miesiącu po kilka sztuk kupi ć - przecież nie będę tylko Topinamburu jadać :)
Bardzo fajny przepis. Co prawda zrobiłem też raz bez goździków i różnicy nie czułem, ale odkrycie topinambura to dla mnie hit ostatniego roku.
bocianek-- ja po prostu zawsze tak gotuję rosół :) --juz nie umiem bez dodatku goździka , grzybka i opieczonych warzyw - pewnie na normalnym wywarze też jest dobra.
Z topinambura uwielbiam prosty krem, tylko warzywny. A do tego pyszna pietruszkowa oliwa - aż mi ślinka cieknie :)
Tiron- zaciekawił mnie pomysł. A mówiąc o oliwie pietruszkowej masz na myśli taką zmiksowaną z natką ( zieloną ) czy aromatyzowaną gałązkami natki ?
Prześlij komentarz