Przygotowywanie
kotletów mielonych w większych ilościach i mrożenie ich na zapas to moim
zdaniem fantastyczny pomysł. Potem wystarczy skomponować dodatki ( sosy ) i
mamy obiad gotowy.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
25
dag mięsa mielonego mieszanego ( wieprzowo-wołowe )
1
jajko
1
cebula
1
mała bułka
1/2
szklanki bułki tartej do panierowania
2
łyżki majeranku
1/2
łyżeczki mielonego pieprzu
przyprawa
do zup w płynie
sól
do smaku
3
łyżki usiekanej natki pietruszki
1/4
szklanki oleju z pestek winogron do smażenia
1
łyżka masła
8
dużych pieczarek
1
gałązka rozmarynu
Podsmażyć
na rumiano na 2 łyżkach oleju drobno pokrojoną cebulę.
Namoczyć
bułkę w ciepłej wodzie . Odcisnąć dokładnie.
Wyrobić
mięso z bułką, jajkiem , cebulą , pietruszka , majerankiem , 2 łyżkami wody , 2
łyżkami bułki tartej. Doprawić do smaku przyprawą do zup.
Uformować 6 kotletów. Obtoczyć je w bułce
tartej .
Smażyć
na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron .
Pieczarki
obetrzeć dokładnie z zanieczyszczeń ( nie myć bo nasiąkają wodą i źle się potem smażą ).Smażyć pokrojone na
ćwiartki na 3 łyżkach oleju na rumiano z dodaną gałązką rozmarynu,
pod koniec dodać masło .
Między
pieczarki ułożyć kotlety. Skropić kilkoma łyżkami wody i przyprawą do zup,
posypać pieprzem i natką pietruszki. Przykryć szczelnie i dusić 5 minut.
Podaję
z ziemniakami puree .
1 komentarz:
na pewno bardzo smaczne:)
Prześlij komentarz