niedziela, 22 grudnia 2013

Pstrąg po grecku

Raczej nie często się chyba zdarza by robić rybę po grecku z pstrąga. Ale pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić . Małą nie dla oszczędności :) - ale po prostu ostatnio porcje jakie przygotowuję są mini-mini bo nie damy rady zjeść , a szkoda by się coś zmarnowało. Zawsze mogę przecież dorobić jak sie skończy , a będziemy miały ochotę na jeszcze ( ryby - różne rodzaje zawsze mam w zamrażalniku).




Czas : 1 godzina + 12 godzin na odstanie



Składniki :



1 filet z pstrąga tęczowego ( ten łososiowy w kolorze)

2  średniej wielkości cebule

1 marchewka

1/2 pietruszki

kawałek selera wielkości użytej  pietruszki

1/2 litra przecieru pomidorowego

2 małe liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu czarnego

pieprz mielony -szczypta do smaku

szczypta mielonej papryki

2 łyżki soku z cytryny

sól- szczypta do smaku

cukier- szczypta do smaku

maggi w płynie do smaku

2 łyżki mąki do oprószenia ryby

1/3 szklanki oleju z pestek winogron do smażenia





Umyć pstrąga. Osuszyć filet  papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Przekroić na kawałki. Posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny.



Oprószyć mąką - strzepnąć jej nadmiar .



Smażyć pstrąga  na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.



Zdjąć rybę  z patelni.

Obrać i umyć warzywa. Cebule pokroić w pół piórka , a resztę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ).

Rozgrzać  w garnku o grubym dnie 4 łyżki oleju. Wrzucić warzywa , cebulę i przyprawy ( listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie ) . Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną , a cebulka się zeszkli.



Zalać przecierem pomidorowym i dusić 20 minut na małym gazie.



Wymieszać - doprawić do smaku cukrem , pieprzem , mieloną papryką, maggi w płynie .



Na dno pojemnika wlać  warstwę sosu , na niej ułożyć rybę i zalać resztą sosu.



Poczekać aż ostygnie i wstawić zakrytą na noc do lodówki.



* Trzeba przygotować minimum 24 godziny przed podaniem.

Podawać na zimno.

Brak komentarzy: