Czas : 1 godzina + 12 godzin na odstanie
Składniki :
1 filet z pstrąga
tęczowego ( ten łososiowy w kolorze)
2 średniej wielkości cebule
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
wielkości użytej pietruszki
1/2 litra przecieru
pomidorowego
2 małe liście laurowe
2 ziarna ziela
angielskiego
6 ziaren pieprzu
czarnego
pieprz mielony
-szczypta do smaku
szczypta mielonej
papryki
2 łyżki soku z
cytryny
sól- szczypta do
smaku
cukier- szczypta do
smaku
maggi w płynie do
smaku
2 łyżki mąki do
oprószenia ryby
1/3 szklanki oleju z
pestek winogron do smażenia
Umyć pstrąga. Osuszyć
filet papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Przekroić na kawałki.
Posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Oprószyć mąką -
strzepnąć jej nadmiar .
Smażyć pstrąga na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym
oleju.
Zdjąć rybę z patelni.
Obrać i umyć warzywa.
Cebule pokroić w pół piórka , a resztę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka
).
Rozgrzać w garnku o grubym dnie 4 łyżki oleju. Wrzucić
warzywa , cebulę i przyprawy ( listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele
angielskie ) . Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną , a cebulka się zeszkli.
Zalać przecierem
pomidorowym i dusić 20 minut na małym gazie.
Wymieszać - doprawić
do smaku cukrem , pieprzem , mieloną papryką, maggi w płynie .
Na dno pojemnika
wlać warstwę sosu , na niej ułożyć rybę
i zalać resztą sosu.
Poczekać aż ostygnie
i wstawić zakrytą na noc do lodówki.
* Trzeba przygotować
minimum 24 godziny przed podaniem.
Podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz