Ciekawa jestem czy Wy też tak macie ,
że przypadkowy dodatek do jakiejś potrawy staje się na tyle ,, wpływowym"
, że żyje swoim życiem ? . U mnie stało się tak z farszem do kurczaka w którym
przez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki
tartej).
Rodzina tak upodobała sobie ten farsz
, że stał się ulubionym .
Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej .
A jak Święta to muszą być korzenne
przyprawy ( czytaj piernik)
Czas : 2,5 godziny
Składniki:
1,2 - 1,5 kg mięsa od szynki bez kości ( wieprzowej tzw.
,,kulki:)
3 duże pieczarki
10 dag wątróbki drobiowej
1/2 szklanki listków natki pietruszki
1/2 paczki słonych paluszków ( ok.10
dag)
1 jajko
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki oleju z pestek winogron
mielona słodka papryka do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majeranek do smaku
2 łyżki utartego korzennego piernika
( na miodzie , bez polewy i bakalii )
szczypta Jarzynki ( Vegety , Kucharka
czy co tam kto używa)
szczypta soli
maggi w płynie do smaku
Pokruszyć paluszki i zalać śmietanką.
Umyć i osuszyć szynkę. Wyrównać odcinając ,,strzępki , tłuszczyki
i błony.
Rozciąć tak by powstał długi płat. Wyrównać odcinając skrawki ,
które sterczą z brzegów i po środku. Rozbić płat tłuczkiem do mięsa.
Posolić i posypać pieprzem.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju .Dorzucić drobno pokrojone pieczarki i wątróbki - podsmażyć
na rumiano .
Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i odciętymi skrawkami mięsa
( ok. 1/3 szklanki - gdyby było więcej to zamrozić i użyć na gulasz lub zupę ).
Wymieszać z usmażoną cebulą
, pieczarkami , natką pietruszki .Doprawić solą , pieprzem , majerankiem,
Jarzynką, maggi , łyżką piernika.Wbić jajko. Wyrobić dokładnie farsz na gładką masę..
Rozsmarować farsz na mięsie.
Zrolować roladę pilnując by farsz nie wystawał z boków. Skropić
olejem , posypać Jarzynką , papryką mieloną, pozostałym piernikiem.
Zawinąć roladę dokładnie w
folię aluminiową ( ja daje kilka warstw folii).
Ułożyć w szkle żaroodpornym. Wstawić do zimnego piekarnika .
Nastawić temperaturę na 200 *C.
Piec w temperaturze przez 1
godzinę od chwili kiedy temperatura się ustawi.
Zmniejszyć temperaturę do 170 *C i piec jeszcze 1 godzinę .
Wyjąć z piekarnika .Odłożyć by mięso odpoczęło. Odwinąć.
Pociąć na grube plastry.
* Można również podawać na
zimno.
** Na zimno podaję z chrzanem mieszanym z konfiturą z jarzębiny,
borówek lub głogu lub sosem tatarskim , na gorąco z sosem grzybowym.
1 komentarz:
Super pomysł.
Prześlij komentarz