wtorek, 24 grudnia 2013

Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi


 Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł. 
Wigilijną kapustę doprawiam zamiennie miodem lub powidłami.



 Czas : 3 dni

Składniki :

2,5  kg kiszonej kapusty
kilka suszonych kapeluszy prawdziwków
3 duże cebule
1 słoik ( litrowy) suszonych podgrzybków ( kozaków)
3/4 szklanki oleju + 3 łyżki do cebuli
sól do smaku
pieprz czarny mielony *
1 łyżka powideł śliwkowych


Tak jak bigos , tak i kapusta kiszona z grzybami potrzebuje czasu. I wg mnie nie można na niej oszczędzać . Jeśli ktoś sam zbiera grzyby to nie ma z tym problemu. Jeśli nie - trzeba kupić . I tu moja rada - grzyby suszone są drogie - jeśli nie możemy kupić ich więcej - ugotujmy mniej kapusty ale zachowajmy proporcję - niech to nie będzie 3 grzyby na kilogram kapusty - bo szkoda roboty.

Trzy dni przed Wigilią płuczemy jeśli trzeba kapustę kiszoną by nie była za kwaśna. Gotować zalaną wodą ok. 2 godzin.


Namoczyć na pół godziny grzyby - zlać wodę w której się moczyły . Zalać  ponownie litrem wody i ugotować .


Kapustę odcedzić .


Ugotowane grzyby wyłowić z wywaru , a ten podzielić na 2 części. Szklankę zostawić w lodówce by potem dodać go do barszczu czerwonego , resztę wlać do kapusty.


Grzyby pokroić w paseczki


i wrzucić do kapusty. Dolać olej  . Zamieszać .


Dusić kapustę na małym gazie godzinę .
Przenieść garnek z kapustą w zimne miejsce  i zostawić do następnego dnia (dobrze by było żeby kapusta się przemroziła ).
Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na kilku łyżkach oleju.
Następnego dnia dodać do kapusty powidła i cebulę i  dusić kapustę znów przez  2 godziny na małym gazie - potem wynieść w zimne miejsce .


W Wigilię odgrzać kapustę mieszając odkrytą by nadmiar płynu odparował , a kapusta nie przywarła do dna.
Doprawić do smaku solą .

Kapusty z grzybami gotuję zawsze więcej niż trzeba na Wigilię i mrożę .

Brak komentarzy: