Wigilijną kapustę doprawiam
zamiennie miodem lub powidłami.
Czas : 3 dni
Składniki :
2,5 kg kiszonej
kapusty
kilka suszonych kapeluszy prawdziwków
3 duże cebule
1 słoik ( litrowy) suszonych podgrzybków ( kozaków)
3/4 szklanki oleju + 3 łyżki do cebuli
sól do smaku
pieprz czarny mielony *
1 łyżka powideł śliwkowych
Tak jak bigos , tak i kapusta kiszona z grzybami
potrzebuje czasu. I wg mnie nie można na niej oszczędzać . Jeśli ktoś sam
zbiera grzyby to nie ma z tym problemu. Jeśli nie - trzeba kupić . I tu moja
rada - grzyby suszone są drogie - jeśli nie możemy kupić ich więcej - ugotujmy
mniej kapusty ale zachowajmy proporcję - niech to nie będzie 3 grzyby na
kilogram kapusty - bo szkoda roboty.
Trzy dni przed Wigilią płuczemy jeśli trzeba kapustę
kiszoną by nie była za kwaśna. Gotować zalaną wodą ok. 2 godzin.
Namoczyć na pół godziny grzyby - zlać wodę w której się
moczyły . Zalać ponownie litrem wody i
ugotować .
Kapustę odcedzić .
Ugotowane grzyby wyłowić z wywaru , a ten podzielić na 2
części. Szklankę zostawić w lodówce by potem dodać go do barszczu czerwonego ,
resztę wlać do kapusty.
Grzyby pokroić w paseczki
i wrzucić do kapusty. Dolać
olej . Zamieszać .
Dusić kapustę na małym gazie godzinę .
Przenieść garnek z kapustą w zimne miejsce i zostawić do następnego dnia (dobrze by było
żeby kapusta się przemroziła ).
Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na kilku
łyżkach oleju.
Następnego dnia dodać do kapusty powidła i cebulę i dusić kapustę znów przez 2 godziny na małym gazie - potem wynieść w
zimne miejsce .
W Wigilię odgrzać kapustę mieszając odkrytą by nadmiar
płynu odparował , a kapusta nie przywarła do dna.
Doprawić do smaku solą .
Kapusty z grzybami gotuję
zawsze więcej niż trzeba na Wigilię i mrożę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz