wtorek, 24 grudnia 2013

Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami


Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym smakiem. Robię pieczonego z pieczarkami, duszonego po usmażeniu w grzybowym sosie , smażonego w towarzystwie gotowanych kapeluszy grzybów suszonych no i takiego - gdzie pieczarki nadają karpiowi smaku i jednocześnie dekorują potrawę.




Czas: 30 minut + marynowanie


Składniki:


1 filet z karpia

8 średnich pieczarek

2 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

1 łyżeczka majonezu

2,5 cebuli

2 łyżki mąki do oprószenia

olej z pestek winogron d smażenia

bułka tarta- szczypta do zagęszczenia farszu


Umyć i osuszyć filet z karpia. Obrać cebule i pokroić w cienkie plastry. Rybę lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i obłożyć plastrami  2 cebul ( pod spód  fileta też włożyć  plastry cebuli )- zamkną pojemnik i zostawić w lodówce na kilka godzin ( najlepiej zrobić to w Wigilię rano ).



Wyjąć rybę , wyrzucić cebulę , osuszyć filet papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Osolić posypać pieprzem, oprószyć mąką.



Pieczarki oczyścić na sucho. Wykręcić ogonki i bardzo drobno pokroić. Usiekać równie drobno pół małej cebuli.


Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek. Zdjąć z patelni.

Na pozostały tłuszcz włożyć pokrojone ogonki i cebulkę. Usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni odcedzając tłuszcz.



Przygotować farsz do pieczarek mieszając podsmażone z cebulą usiekane ogonki , odrobinę tartej bułki i majonez. Wymieszać. Doprawić do smaku.



Napełnić kapelusze pieczarek, posypać bułką tartą.



Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karpia i smażyć na złoto z obu stron.

Po przewróceniu karpia na drugą stronę ułożyć obok przewrócone farszem do spodu pieczarki i zapiec je.



Podawać karpia obłożonego faszerowanymi kapeluszami pieczarek .

* Jeśli zostanie nam usmażony karp polecam zrobienie go w sosie greckim 

Brak komentarzy: