Karp smażony na wigilijnym stole to u
mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam
pasuje łączenie karpia z grzybowym smakiem. Robię pieczonego z pieczarkami,
duszonego po usmażeniu w grzybowym sosie , smażonego w towarzystwie gotowanych
kapeluszy grzybów suszonych no i takiego - gdzie pieczarki nadają karpiowi
smaku i jednocześnie dekorują potrawę.
Czas: 30 minut + marynowanie
Składniki:
1 filet z karpia
8 średnich pieczarek
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka majonezu
2,5 cebuli
2 łyżki mąki do oprószenia
olej z pestek winogron d smażenia
bułka tarta- szczypta do zagęszczenia
farszu
Umyć i osuszyć filet z karpia. Obrać
cebule i pokroić w cienkie plastry. Rybę lekko posolić, skropić sokiem z
cytryny i obłożyć plastrami 2 cebul (
pod spód fileta też włożyć plastry cebuli )- zamkną pojemnik i zostawić
w lodówce na kilka godzin ( najlepiej zrobić to w Wigilię rano ).
Wyjąć rybę , wyrzucić cebulę ,
osuszyć filet papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Osolić posypać pieprzem, oprószyć
mąką.
Pieczarki oczyścić na sucho. Wykręcić
ogonki i bardzo drobno pokroić.
Usiekać równie drobno pół małej cebuli.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju
i usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek. Zdjąć z patelni.
Na pozostały tłuszcz włożyć pokrojone
ogonki i cebulkę. Usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni odcedzając tłuszcz.
Przygotować farsz do pieczarek
mieszając podsmażone z cebulą usiekane ogonki , odrobinę tartej bułki i majonez.
Wymieszać. Doprawić do smaku.
Napełnić kapelusze pieczarek, posypać
bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący
kłaść karpia i smażyć na złoto z obu stron.
Po przewróceniu karpia na drugą
stronę ułożyć obok przewrócone farszem do spodu pieczarki i zapiec je.
Podawać karpia obłożonego
faszerowanymi kapeluszami pieczarek .
* Jeśli zostanie nam usmażony karp polecam zrobienie go w sosie greckim
* Jeśli zostanie nam usmażony karp polecam zrobienie go w sosie greckim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz