Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych
pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że
tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do
barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ).
Zakwas użyłam z
przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3"
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 kg buraków
½ pietruszki
1/8 selera
2 duże marchewki
1/3 pory ( zielone części )
2 cebule
2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
1 goździk
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ( wg upodobania )
maggi w płynie do smaku
sól
cukier
4 szklanki wody
1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
1 szklanka zakwasu na barszcz ( z przepisu ,,Zakwas na barszcz czerwony wersja 3")
40 uszek z grzybami
( z przepisu ,,Uszkamocno grzybowe" )
Obrać i umyć warzywa. Najpierw opiec na rozgrzanej suchej
patelni tak by się lekko karmelizowały - pod koniec dodać masło i obrumienić na
nim warzywa.
Przełożyć do garnka. Dodać przyprawy ( liście, ziele,
pieprz ziarnisty, goździk, przyprawę uniwersalną).Zalać wodą. Dotować 30 minut.
Wyjąć warzywa.
Przecedzić wywar.
Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone buraki.
Gotować na małym gazie ok. 1 godziny by wygotować z
buraków cały smak.
Wyłowić buraki i przecedzić barszcz.
Dolać zakwas ( proponuję nie wlewać od razu całości)
i wywar
z gotowania grzybów - doprawić do smaku.
Podawać z ugotowanymi uszkami
lub podsmażonymi na rumiano .
* Wyjaśniam czemu gotuję najpierw osobno warzywa a
dopiero potem wkładam w wywar buraki ( po usunięciu z wywaru warzyw). Po
prostu- warzywa ugotowane razem z burakami już się do niczego nie nadają - a te
ugotowane same ( nawet wcześniej obrumienione) nadają się do zrobienia np.
sałatki ( ścinam wierzchnią warstwę )- szkoda by mi było je wyrzucić- buraczków
też nie wyrzucam- ścieram i mrożę na jarzynkę.
** Buraczki ucieram i mrożę na jarzynkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz