sobota, 14 grudnia 2013

Zakwas na barszcz czerwony wersja 3


Jak to było ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem  :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już. Robiłam  zakwas na barszcz czerwony bez czosnku i był zupełnie dobry. A , że przyszła pora zakisić nowy na wigilijny barszczyk wymyśliłam sobie jeszcze inną nutę smakową.

Wstawiam przepis dziś mimo tego , że zakwas jeszcze ,, pracuje,, ale już najwyższy czas na jego zrobienie  i może komuś przepis się przyda. 






Czas: 10 minut + 7 dni kiszenie


Składniki :


4  buraki

2 szklanki  wody

1 łyżka soku wiśniowego

1 płaska łyżka soli

1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego nie rafinowanego

1/2 łyżeczki kminku

1 goździk

2 małe liście laurowe

1 ząbek czosnku

2 ziela angielskie

6 ziaren czarnego pieprzu

gałązka natki pietruszki (  suszona  )

1/2 łyżeczki suszonej marchewki

1/3 łyżeczki suszonej pietruszki ( korzeń )

1/4 piętki chleba na zakwasie ( lub kawałek skórki )


Obrane buraki, umyć i pokroić na kawałki .

Wsypać buraki do słoja.


Posypać suchymi przyprawami.


Wodę zagotować z solą i cukrem .



Zalać ułożone w słoju buraki letnią wodą.Dolać sok.

Na wierzchu położyć skórkę od chleba .



Przykryć słój  gazą obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na tydzień.

Zdjąć utworzoną na wierzchu pianę.

Przecedzić przez gęste sito. 


Trzymać w lodówce.


Wystarczy na  1,5  litra mocnego barszczu ( z tego 2 szklanki to będzie zakwas ).


* Buraczków odcedzonych z  zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić jarzynkę. Można pokroić w kostkę i zamrozić a potem zrobić na gulasz buraczany lub  inne potrawy .






Inne wersje zakwasu na barszcz czerwony :




Brak komentarzy: