środa, 22 stycznia 2014

Gęsty sos z białych warzyw ( z imbirem lub chrzanem)


Inspirowany ,,Marchewkowym sosem albo-albo ( imbir albo chrzan)".
Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub  chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli  selera i pietruszki ?




Czas: 15 minut


Składniki:


1 średnia pietruszka z rosołu

seler z rosołu ( objętości pietruszki)

1/2 szklanki rosołu

1 czubata łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 łyżki chrzanu tartego

2 łyżki słodkiej śmietanki

sól do smaku

cukier do smaku


Pokroić wyjęte z rosołu warzywa ( seler i pietruszkę)


Zmiksować na krem seler i pietruszkę  z rosołem.

Zagotować przecedzony rosół.

Utrzeć imbir lub chrzan.

Do gorącego rosołu dodać masę warzywną , tarty imbir lub  chrzan i śmietankę.

Doprawić do smaku solą i cukrem.



Sos podawać do gotowanego mięsa z kurczaka , pulpetów.


* Doskonały jest podobny sos do ryb  gotowanych na parze bazując na wywarze zebranym w dolnym garnku wywarze i ugotowanych obok ryby kawałku selera i pietruszki.