Chyba nie tylko mnie zestawienie
smaku miodu i tymianku bardzo odpowiada. Ogólnie drób i mięsa nacierane miodem
nabierają specyficznego smaku .Nie teraz to wymyślono- konserwowanie lub
doprawianie miodem znane było już w prehistorycznych czasach. A do tego mój
ukochany tymianek - po prostu pycha.
Ułatwiłam sobie pracę piekąc razem z
kurczakiem ziemniaki , które przy okazji nabierają smaku marynaty i pieczonego
drobiu.
Czas: 40 minut + 2 godziny
marynowanie
Składniki:
1 ćwiartka dolna z kurczaka ( udo -
mnie wystarcza 1 na 2 osoby , ale można zrobić po całym na porcję wg potrzeby )
2 łyżki miodu lipowego ( wg mnie
najlepiej komponuje sie z tymiankiem)
5 łyżek oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
czarnego
tymianek suszony ( mała garść gałązek
lub 3 łyżki otartych listków)*
2 grube plasterki cytryny
maggi w płynie
4 średnie ziemniaki
1/2 szklanki wody
Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek
oleju, soku wyciśniętego z cytryny, soli, pieprzu, tymianku.
Udko( udka) przekroić na pół
oddzielając pałkę od górnej części. Natrzeć marynatą ( wrzucić do marynaty
wyciśnięte kawałki cytryny).Zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu (
lodówka).
Wyjąć mięso z marynaty odgarniając
gałązki tymianku i wyrzucając cytrynę.
Mięso osuszyć papierowymi ręcznikami
kuchennymi.
W garnku o grubym dnie lub głębokiej
przykrywanej patelni rozgrzać pozostały olej. Obsmażyć kurczaka z obu stron na
rumiano.
Skropić 1/3 wody i kilkoma kroplami maggi. Przykryć i dusić 20 minut.
Obrać i umyć ziemniaki. Przekroić na
połówki.
Przewrócić kurczaka na drugą
stronę. Dołożyć ziemniaki, polać resztką
marynaty .Na wierzchu położyć tymianek. Podlać resztą wody i dusić do miękkości
ziemniaków ( woda powinna trochę odparować tak by pozostał smakowity sos).
Usunąć gałązki tymianku.
* Wolę całe ususzone gałązki z
listkami bo jak wrzucam je do marynaty to dają większy aromat. Listki i tak
odkruszą sie od gałązek i przykleją do mięsa , a potem gałązki łatwiej usunąć .
1 komentarz:
na pewno są smaczne:)
Prześlij komentarz