Inspirowany ,,Marchewkowym sosem albo-albo ( imbir albo chrzan)".
Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli selera i pietruszki ?
Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli selera i pietruszki ?
Czas: 15 minut
Składniki:
1 średnia pietruszka z rosołu
seler z rosołu ( objętości
pietruszki)
1/2 szklanki rosołu
1 czubata łyżeczka tartego świeżego
imbiru lub 2 łyżki chrzanu tartego
2 łyżki słodkiej śmietanki
sól do smaku
cukier do smaku
Pokroić wyjęte z rosołu warzywa ( seler i pietruszkę)
Zmiksować na krem seler i
pietruszkę z rosołem.
Zagotować przecedzony rosół.
Utrzeć imbir lub chrzan.
Do gorącego rosołu dodać masę warzywną , tarty imbir lub chrzan i śmietankę.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Sos podawać do gotowanego mięsa z
kurczaka , pulpetów.
* Doskonały jest podobny sos do
ryb gotowanych na parze bazując na
wywarze zebranym w dolnym garnku wywarze i ugotowanych obok ryby kawałku selera
i pietruszki.
1 komentarz:
świetne:)
Prześlij komentarz