niedziela, 26 stycznia 2014

Gotowane pałki kurczaka - opieczone z imbirem i cytrusami


Z gotowanym kurczakiem z rosołu jest lekki problem. Jak ktoś tak jak ja bazuje w kuchni na wywarach drobiowych to w którymś momencie zaczyna ,, warczeć" na gotowanego kurczaka. No bo ileż można jeść potrawkę, kurczaka w sosie koperkowym , czy obsmażonego w panierce ? Oczywiście przesadzam -robię jeszcze wiele innych dań z takiego gotowanego drobiu , ale każdy nowy pomysł jest mile widziany. Poeksperymentowałam z imbirowo-cytrusowym smakiem ( taka prawie tajszczyzna z naciskiem na prawie ).



Czas: 30 minut

Składniki:

2 ugotowane pałki z kurczaka
1/3 szklanki bulionu w którym gotował się kurczak
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżka masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka miodu
sól -szczypta
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
sok z 1 mandarynki
1 listek Kafiru
maggi w płynie do smaku

Ostudzonego i obranego ze skórki kurczaka ( pałki) posolić , posypać pieprzem i natrzeć miodem . Odstawić na 10 minut.


Rozgrzać w garnuszku o grubym dnie olej z masłem. Wrzucić imbir, skórkę cytrynową  i Kafir. Chwilę smażyć na małym gazie mieszając.


Włożyć kurczaka i obsmażyć do zrumienienia obracając by się nie przypalił.


Podlać bulionem .



Podgrzewać aż bulion trochę odparuje.
Wcisnąć  sok z mandarynki i podobnie jak z rosołem lekko go odparować.


Doprawić sos do smaku.

1 komentarz:

Unknown pisze...

ciekawy przepis:)