poniedziałek, 20 stycznia 2014

Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki


Z gotowaniem rosołu to jest tak : potrzebuje czasu , dużej ilości mięsa i dużej ilości warzyw . No i oczywiście ,,świętego spokoju czyli podejścia z sercem". Bo prawda jest taka, że rosół to po prostu wywar wygotowany z mięs i warzyw . Im dłużej się gotuje tym lepiej. I właśnie dla tego ma ,, pyrkać "by białka zawarte w mięsach nie ścinały się a delikatnie rozpuszczały.
Gotuję więc 1-1,5 litra rosołu co jak dla 2 osób jest o wiele za dużo . Ale za to robię z niego kilka wersji( nie licząc dań z gotowanego kurczaka i warzyw).



Czas: 1,5 godziny

Składniki:

1/2 kurczaka ( wzięłam duża dolną ćwiartkę i 2 duże pałki)
1/2 małego selera
1 duża pietruszka
3 duże marchewki
1 duża cebula
zielona część pora
2 goździki
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
10 ziaren czarnego pieprzu
1/3 pęczka natki pietruszki
gałązka lubczyku
gałązka selera
1 suszony grzybek
2 plastry  obranego korzenia imbiru ( średniej wielkości - jak jest cienki to ukroić grubsze plastry)
2 jajka
sól
maggi w płynie do smaku
sos sojowy do smaku
szczypta nierafinowanego cukru brązowego
kilka kropli oleju z pestek winogron do natłuszczenia patelni
2 łyżki usiekanego szczypiorku
1,5 litra wody

Podzielić na kawałki kurczaka, umyć i ułożyć w garnku.
Obrane warzywa i opiec na suchej patelni na rumiano ( wydobędzie sie naturalne cukry , które karmelizując się nadadzą wywarowi kolor i smak).


Dołożyć do garnka do kurczaka . Wrzucić  przyprawy ( goździki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty , grzybek, lubczyk, gałązkę selera i natkę pietruszki).Wlać łyżkę maggi. Zalać wodą i gotować ok.1,5  godziny.


Wyjąć mięso i warzywa.*


Wywar przecedzić.
Odlać 1,5 szklanki bulionu ( resztę przeznaczyć na inne zupy lub sosy ).
Obrać imbir.


Do bulionu wrzucić imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie pod przykryciem 15 minut. Wyłowić imbir. Doprawić do smaku sosem sojowym i cukrem.



Jajka roztrzepać dokładnie z odrobiną soli.


Rozgrzać lekko natłuszczoną małą prostokątną patelnię. Wlewać porcję masy jajecznej. Rozprowadzić po dnie patelni. Poczekać aż się zetnie.



Zrolować drewnianą łopatką do jednego węższego brzegu.



Dolać na puste miejsce nową porcję masy jajecznej i znów poczekać aż się zetnie. Ponownie rolować omlet zwijając po świeżej warstwie w dugą stronę. I tak robimy aż do wyczerpania masy. 


Zsunąć omlet na deskę i poczekać aż ostygnie.
Pokroić w paski jak na gruby  makaron.


Do miseczek wlać gorący bulion. włożyć pokrojony omlet tamagoyaki, posypać szczypiorkiem.

* Użyć je do innych potraw ( warzywa do sałatki, mięso na galaretkę lub II Danie).

2 komentarze:

Marta pisze...

Zdecydowanie moje smaki! Aż mi ślinka pociekła (mimo, że dopiero co jadłam;)

Unknown pisze...

wyglada mega smacznie:)