wtorek, 14 stycznia 2014

Kotleciki z kurczaka na marchewce z groszkiem


Pewnie nie ma domu w którym nie zostają co trochę kawałki gotowanego kurczaka z rosołu ( lub innej zupy gotowanej na kurczaku ).Oczywiście można je po prostu włożyć do zupy , dać komuś do zjedzenia w ramach dojadania lub najprościej - zrobić kurczaka w potrawce . Tylko ile można w kółko tak samo ?

,, Drobnicę" - czyli obrane od kości strzępki przerabiam na farsz na pierogi , krokiety itp. Większe -panierowałam i obsmażałam.

Te są czymś pomiędzy.



Czas: 30 minut


Składniki:



1 jajko

bułka tarta

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

1 puszka ( ok. 400 g) marchewki z groszkiem w zalewie

1 łyżka masła

3 gałązki kopru

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

szczypta cukru


Obrać mięso ze skórek. Usunąć kości i chrząstki.



Zmielić w malakserze.



Dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, pieprz , przyprawę uniwersalną. Wyrobić.



Uformować 2 kotlety. Obtoczyć w bułce tartej.



Usmażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron.



Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy zostawiając 2-3 łyżki płynu. Dodać masło i sok z cytryny. Doprawić  solą i cukrem.



Ułożyć na marchewce z groszkiem kotlety .Dodać koper. Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut.



Podawać posypane usiekanym koprem.

1 komentarz:

posmakujto! pisze...

Te kotleciki muszą być pyszne! Dobry pomysł :)