Gotuję z kapusty kiszonej, słodkiej ( białej) - na
wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu.
Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe.
Dziś wykorzystałam stary pomysł na duszenie cebuli i kapusty na kilku łyżkach oleju przed
gotowaniem .
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
2 pałeczki z kurczaka
kawałek białej kapusty - taki jak
przy dużej włoszczyźnie ( bez głąba)
1 duża cebula
kawałek białej części pora
2-3 cienkie marchewki ( lub 1 duża)
1/3 pietruszki
plaster selera ( objętościowo tyle co
pietruszki)
2 średnie ziemniaki
1 łyżka ziaren kminku
1 listek laurowy
8 ziaren czarnego pieprzu
mała gałązka lubczyku
2 gałązki natki pietruszki
3 łyżki oleju z pestek winogron
maggi w płynie do smaku
2 płaskie łyżeczki koncentratu
pomidorowego ( 30 % )
sól
pieprz
1,5 litra wody
Usiekać drobno obraną cebulę i por.
Usmażyć na złoto na rozgrzanym w garnku o grubym dnie oleju.
Posypać kminkiem i chwilę go prażyć.
Umytą kapustę pokroić w grubsze paski
, a te na mniejsze kawałki.
Dorzucić kapustę do cebuli i smażyć
aż zmięknie .
Obrać pozostałe warzywa - umyć.
Kawałek marchewki powycinać w ozdobne
kwiatki.
Wrzucić warzywa, pałki z kurczaka ,
lubczyk, natkę, liście laurowe i pieprz ziarnisty do garnka z kapustą i cebulą.
Zalać wodą . Wlać 2 łyżki maggi ( woda odparuje do
objętości 2 kubków zupy na końcu gotowania).
Przykryć i gotować godzinę (
niektórzy dziwią sie czemu gotuję tak długo warzywa i ziemniaki w zupie zamiast
dodać je 20 minut przed końcem gotowania - to proste ;warzywa mają wygotować
się oddając cały smak wywarowi, a ziemniaki częściowo rozgotować zagęszczając
tym samym zupę ).
Wyłowić warzywa ( marchewki, seler, pietruszkę )*, zieleninę
i pałki z kurczaka **.
Dodać koncentrat. Zagotować. Doprawić
do smaku.
Wyłączyć i zostawić na 45 minut by
odstał ***.
Przed podaniem podgrzać .
Podawać posypaną usiekaną natką
pietruszki.
* Warzywa z zupy użyć na sałatkę np. taką
**
Pałeczki obrane ze skóry podaję
po zupie z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy ( lub chrzanem -
jak kto woli ) lub robię z nich inne II Danie np. takie
*** Z praktyki wiem , że zupy takie
jak kapuśniak lubią ,,odstać" przed podaniem, a najlepiej ugotować je
dzień wcześniej. Stąd ta przerwa przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz