poniedziałek, 13 stycznia 2014

Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja


Gotuję z kapusty  kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe.

Dziś wykorzystałam stary pomysł  na duszenie cebuli  i kapusty na kilku łyżkach oleju przed gotowaniem .




Czas: 1,5 godziny


Składniki:


2 pałeczki z kurczaka

kawałek białej kapusty - taki jak przy  dużej włoszczyźnie ( bez głąba)

1 duża cebula

kawałek białej części pora

2-3 cienkie marchewki ( lub 1 duża)

1/3 pietruszki

plaster selera ( objętościowo tyle co pietruszki)

2 średnie ziemniaki

1 łyżka ziaren kminku

1 listek laurowy

8 ziaren czarnego pieprzu

mała gałązka lubczyku

2 gałązki natki pietruszki

3 łyżki oleju z pestek winogron

maggi w płynie do smaku

2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego ( 30 % )

sól

pieprz

1,5 litra wody


Usiekać drobno obraną cebulę i por. Usmażyć na złoto na rozgrzanym w garnku o grubym dnie oleju.
Posypać kminkiem i chwilę go prażyć.



Umytą kapustę pokroić w grubsze paski , a te na mniejsze kawałki.



Dorzucić kapustę do cebuli i smażyć aż zmięknie .



Obrać pozostałe warzywa - umyć.



Kawałek marchewki powycinać w ozdobne kwiatki.



Wrzucić warzywa, pałki z kurczaka , lubczyk, natkę, liście laurowe i pieprz ziarnisty  do garnka z kapustą i cebulą.

Zalać  wodą . Wlać 2 łyżki maggi ( woda odparuje do objętości 2 kubków zupy na końcu gotowania).

Przykryć i gotować godzinę ( niektórzy dziwią sie czemu gotuję tak długo warzywa i ziemniaki w zupie zamiast dodać je 20 minut przed końcem gotowania - to proste ;warzywa mają wygotować się oddając cały smak wywarowi, a ziemniaki częściowo rozgotować zagęszczając tym samym zupę ).



Wyłowić warzywa  ( marchewki, seler, pietruszkę )*, zieleninę i pałki z kurczaka **.



Dodać koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku.

Wyłączyć i zostawić na 45 minut by odstał ***.

Przed podaniem podgrzać .



Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki.


* Warzywa z zupy użyć na sałatkę np. taką 



**  Pałeczki  obrane ze skóry podaję po zupie z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy ( lub chrzanem - jak kto woli ) lub robię z nich inne II Danie np. takie



*** Z praktyki wiem , że zupy takie jak kapuśniak lubią ,,odstać" przed podaniem, a najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Stąd ta przerwa przed podaniem.

Brak komentarzy: