Przepis bierze udział w Konkursie
"Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest
ZT Kruszwica S.A.
Do tej pory jabłka z kaszanką piekłam
w piekarniku .Ostatnio po prostu szkoda mi trzymać włączony piekarnik dla 2
jabłek. Wymyśliłam sobie , że kaszankę podsmażę z cebulką na patelni, włożę w
wydrążone jabłka i ugotuję na parze.
Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie tym jak fantastycznie komponuje się ze smakiem podsmażanej na
niej cebulki.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 duże jabłka
2 małe kaszanki dobrej jakości( ja
użyłam z kaszą gryczaną )
1 duża cebula
2 łyżki Smakowitej Pajdy
pieprz czarny mielony
sól do smaku
majeranek do smaku
Usiekać drobno cebulę i usmażyć na
złoto na Smakowitej Pajdzie.
Dołożyć na patelnię obraną z flaczka
i pokrojoną w plasterki kaszankę.
Smażyć mieszając. Doprawić do smaku pieprzem
i majerankiem ( jeśli trzeba również solą).
Jabłka umyć , ściąć wierzchy i
wydrążyć*.
Jabłka napełnić usmażoną kaszanką. Nakłuć
kilka razy by nie popękały w trakcie gotowania.
Zawinąć jabłka w folię spożywczą.
Zagotować wodę w dolnym garnku do
gotowania na parze.
Jabłka ułożyć w górnym garnku
,przykryć i gotować 10 minut.
Odwinąć i jeść na ciepło ( z
pieczywem).
* Z wydrążonych kawałków jabłek można ugotować kompot zalewając je 1,5 szklanki wody, dodając 1 płaską łyżkę cukru, kawałek kory cynamonu i goździk.
1 komentarz:
ciekawy pomysł:)
Prześlij komentarz