Polubiłam te moje eksperymenty z
rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich
znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i
grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z
tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali.
Czas: 30 minut + marynowanie
Składniki:
2 małe nototenie ( lub 1 większa -
zależy jaką porcję ktoś potrzebuje)
2 średnie jabłka
4 średnie ziemniaki
kawałek marchewki
plasterek korzenia pietruszki
3/4 średniej cytryny
kilka zielonych liści pora
skórka z 1/8 cytryny
6 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka maggi w płynie
wiązka ziół ( natka pietruszki ,
lubczyk , gałązka selera )
1 łyżka oleju ( ryżowego, z pestek
winogron lub słonecznikowego)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 żółtko
2,5 szklanki wody
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
koperek do posypania
Rozmrożone nototenie umyć , oskrobać,
umyć.
Rozciąć od strony płetwy brzusznej i
wyciąć kręgosłup. Usunąć boczne skrzela.
Filety ułożyć w pojemniku i zalać
sokiem wyciśniętym z połowy cytryny zmieszanym z olejem. Zostawić na 30 minut.
Obrać ziemniaki , umyć i zalać wodą
by nie czerniały.
Jabłka umyć , obrać, usunąć gniazda
nasienne ( obierek i gniazd nasiennych nie wyrzucać).Obrane ćwiartki jabłek
wrzucić do ziemniaków.
W dolnym garnku do nalanej wody dodać
zioła, skórkę z cytryny, obierki i gniazda nasienne z jabłek, pieprz ziarnisty,
obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Zagotować.
Postawić na wierzchu górny garnek i gotować 15 minut.
W garnku do gotowania na parze na
liściach pora układać ziemniaki i jabłka.
Dołożyć na wierzch wyjęte z marynaty
filety nototenii ( ostrożnie by się nie oparzyć - najlepiej na moment zsunąć
garnek z gazu)- gotować jeszcze 10 minut.
Przecedzić wywar z dolnego garnka.
Wlać śmietankę ( rybę , ziemniaki i jabłka w górnym garnku postawić na zdjętym
z gazu dolnym garnku z którego wylano wywar i zostawić na czas robienia sosu
pod przykryciem by nie ostygły).
Odlać 3/4 szklanki wywaru.
W
garnuszku roztopić masło, zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym
wywarem.
W miseczce rozrobić żółtko z odrobiną gorącego
wywaru i zaciągnąć nim wywar.
Doprawić do smaku sos ( sokiem z
cytryny , szczyptą soli i cukru) i pozostały wywar ( maggi).
Ziemniaki utłuc z jabłkami na puree -
doprawić solą i pieprzem.
Podawać nototenię z puree
ziemniaczano- jabłkowym , sosem żółtkowym na bazie wywaru i wywarem z gotowania
do popicia ( posypując koprem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz