piątek, 28 lutego 2014

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem


Polubiłam te moje eksperymenty z rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali.




Czas: 30 minut + marynowanie

Składniki:

2 małe nototenie ( lub 1 większa - zależy jaką porcję ktoś potrzebuje)
2 średnie jabłka
4 średnie ziemniaki
kawałek marchewki
plasterek korzenia pietruszki
3/4 średniej cytryny
kilka zielonych liści pora
skórka z  1/8 cytryny
6 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka maggi w płynie
wiązka ziół ( natka pietruszki , lubczyk , gałązka selera )
1 łyżka oleju ( ryżowego, z pestek winogron lub słonecznikowego)
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 żółtko
2,5 szklanki wody
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
koperek do posypania

Rozmrożone nototenie umyć , oskrobać, umyć.


Rozciąć od strony płetwy brzusznej i wyciąć kręgosłup. Usunąć boczne skrzela.


Filety ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny zmieszanym z  olejem. Zostawić na 30 minut.


Obrać ziemniaki , umyć i zalać wodą by nie czerniały.
Jabłka umyć , obrać, usunąć gniazda nasienne ( obierek i gniazd nasiennych nie wyrzucać).Obrane ćwiartki jabłek wrzucić do ziemniaków.



W dolnym garnku do nalanej wody dodać zioła, skórkę z cytryny, obierki i gniazda nasienne z jabłek, pieprz ziarnisty, obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Zagotować. 

 Postawić  na wierzchu górny garnek i gotować 15 minut.

W garnku do gotowania na parze na liściach pora  układać  ziemniaki i jabłka.


Dołożyć na wierzch wyjęte z marynaty filety nototenii ( ostrożnie by się nie oparzyć - najlepiej na moment zsunąć garnek z gazu)- gotować jeszcze 10 minut.


Przecedzić wywar z dolnego garnka.


Wlać śmietankę ( rybę , ziemniaki i jabłka w górnym garnku postawić na zdjętym z gazu dolnym garnku z którego wylano wywar i zostawić na czas robienia sosu pod przykryciem by nie ostygły).
Odlać 3/4 szklanki wywaru.
W garnuszku roztopić masło, zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem.


 W miseczce rozrobić żółtko z odrobiną gorącego wywaru i zaciągnąć nim wywar.


Doprawić do smaku sos ( sokiem z cytryny , szczyptą soli i cukru) i pozostały wywar ( maggi).


Ziemniaki utłuc z jabłkami na puree - doprawić solą i pieprzem.


Podawać nototenię z puree ziemniaczano- jabłkowym , sosem żółtkowym na bazie wywaru i wywarem z gotowania do popicia ( posypując koprem).

Brak komentarzy: