Polecam wszystkim którzy gotują
wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na
sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem
mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu.
Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i
pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i
zupę.
Gotowałam w ten sposób łopatkę bez
kości , którą podałam w sosie musztardowym, a wywar który został użyłam na ten
krupnik.
Czas: 40 minut
Składniki:
2,5 szklanki wywaru z gotowania
łopatki z rumianymi warzywami
4 łyżki kaszy jaglanej
1/3 małej marchewki
2 łyżki usiekanego koperku
szczypta pieprzu do smaku
Z wywaru z chudej wieprzowiny , obrumienionych warzyw i przypraw wyjąć mięso i warzywa ( użyć na Wieprzowinę z rumianego wywaru z sosem musztardowym).
Z ugotowanego wywaru odlać porcję na zupę i przecedzić go ( resztę użyłam do zrobienia sosu musztardowego).
Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą i wypłukać ( pozbawiamy ją w ten
sposób goryczki) - odcedzić.
Obrać marchewkę, umyć i pokroić w
plasterki.
Do garnka wlać wywar , wrzucić
plasterki marchewki i kaszę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 30
minut.
Doprawić do smaku pieprzem.
Podawać posypany świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz