niedziela, 2 marca 2014

Krupnik jaglany na rumianym wywarze


Polecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu.

Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę.

Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą podałam w sosie musztardowym, a wywar który został użyłam na ten krupnik.




Czas: 40 minut


Składniki:


2,5 szklanki wywaru z gotowania łopatki z rumianymi warzywami

4 łyżki kaszy jaglanej

1/3 małej marchewki

2 łyżki usiekanego koperku

szczypta pieprzu do smaku


Z wywaru  z chudej wieprzowiny , obrumienionych warzyw i przypraw wyjąć mięso i warzywa ( użyć na Wieprzowinę z rumianego wywaru z sosem musztardowym).


Z ugotowanego wywaru odlać porcję na zupę i przecedzić go ( resztę użyłam do zrobienia sosu musztardowego).


Kaszę jaglaną zalać  gorącą wodą i wypłukać ( pozbawiamy ją w ten sposób  goryczki) - odcedzić.



Obrać marchewkę, umyć i pokroić w plasterki.

Do garnka wlać wywar , wrzucić plasterki marchewki i kaszę.



Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.

Doprawić do smaku pieprzem.

Podawać posypany świeżym koperkiem.



Brak komentarzy: