Przepis bierze udział w Konkursie
"Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest
ZT Kruszwica S.A.
W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę
do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej
ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły
wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu a nie sake bo tej
po prostu nie lubię i nie mam nigdy w domu.
Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie totalnie tym , że mogłam jej użyć do przygotowania potrawy
fusion.
Czas: 2 godziny + marynowanie
Składniki:
70 dag chudych żeberek ( paski)
1/2 szklanki gotowego sosu teriyaki
2 łyżki cytrynówki ( lub czystego
alkoholu ale nie koniecznie)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
3 cebule
3 łyżki Smakowitej Pajdy
1,5 szklanki wody
Umyte żeberka pokroić na kawałki .
Zalać sosem teriyaki ,alkoholem,
posypać mieloną papryką. Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na kilka godzin (
najlepiej na noc).W trakcie marynowania obracać mięso i wcierać w nie marynatę
.
Wyjąć. Osuszyć kawałki żeberek
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Rozgrzać w ganku o grubym dnie, na patelni
lub w woku tłuszcz i usmażyć żeberka na rumiano.
Odłożyć mięso na moment na
talerzyk.
Dorzucić na tłuszcz pokrojoną drobno
cebulę i dobrze ją zrumienić.
Włożyć ponownie do garnka żeberka, wlać marynatę od
mięsa ,sos sojowy, dolać wody , wsypać pieprz ziarnisty i dusić ok. 1,5 godziny,
aż mięso będzie miękkie ( kości mają swobodnie wypadać ).
Doprawić do smaku. Przetrzeć sos
przez sito.
1 komentarz:
świetne, lubię takie:d
Prześlij komentarz