niedziela, 2 lutego 2014

Zimowe prawie ratatouille wg Buni


Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.

W zasadzie tego typu potrawy gościły u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie.

Powodów dla których ugotowałam dziś taką niby ratatouille było dwa - mróz na dworze ( przyda się gorąca ,, duszonka,,) i konkurs .



Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszechstronnością zastosowania ( można nią posmarować chleb- położyć ogórka i po prostu zjeść, można na niej smażyć, można dodać do duszenia)




Czas: 45 minut


Składniki:


1 żółta papryka

3 średnie ziemniaki

1 mała cukinia

3 różyczki kalafiora

2 średnie cebule

1/3 białej części pora

2 pomidory

3 pieczarki

1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

2 pełne łyżeczki mielonej słodkiej papryki

sól

2 łyżki Smakowitej Pajdy - smalczyk z ziołami ogrodowymi

1 łyżka oleju ( słonecznikowy, ryżowy, z pestek winogron)

2 łyżki otartego tymianku

gałązka rozmarynu( mała)

gałązka naci selera ( mała- suszona lub mrożona)

szczypta lubczyku ( suszony lub kilka listków mrożonego)

szczypta otartej lawendy ( o ile mamy jak nie to szczypta ziół prowansalskich)

3 łyżki usiekanego koperku ( może być mrożony)

3 łyżki usiekanej natki pietruszki

200 ml bulionu warzywnego


Oczyścić i obrać wszystkie warzywa po za cukinią i pomidorami.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cebulę ( w piórka) i por ( w pół plasterki).

Gdy zmiękną dorzucić pokrojone w pół plasterki pieczarki i obsmażać aż zrobią się złociste ( przy okazjo to samo stanie się z cebulą i porem).



Kalafior pokroić w plastry, paprykę w paski, a ziemniaki w grubą kostkę. Włożyć do garnka. Dorzucić zioła (bez natki pietruszki), Smakowitą Pajdę .Podlać bulionem warzywnym. Gotować 20 minut na małym gazie.



Z cukinii odciąć oba końce i pokroić w plastry, a pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić i pół plasterki.



Gdy ziemniaki są już prawie miękkie wkładamy cukinię i pomidory.Posypać mielonym pieprzem i mieloną papryką - delikatnie zamieszać. Gotować jeszcze 10 minut.



Doprawić do smaku ( usunąć grubsze gałązki rozmarynu, lubczyku czy selera).



Podawać posypane natką pietruszki.






2 komentarze:

Unknown pisze...

pyszne danie:)

Majana pisze...

Smacznie się prezentuje :)