Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.
W zasadzie tego typu potrawy gościły
u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz
były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie.
Powodów dla których ugotowałam dziś
taką niby ratatouille było dwa - mróz na dworze ( przyda się gorąca ,,
duszonka,,) i konkurs .
Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie wszechstronnością zastosowania ( można nią posmarować chleb-
położyć ogórka i po prostu zjeść, można na niej smażyć, można dodać do
duszenia)
Czas: 45 minut
Składniki:
1 żółta papryka
3 średnie ziemniaki
1 mała cukinia
3 różyczki kalafiora
2 średnie cebule
1/3 białej części pora
2 pomidory
3 pieczarki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego
pieprzu
2 pełne łyżeczki mielonej słodkiej
papryki
sól
2 łyżki Smakowitej Pajdy - smalczyk z
ziołami ogrodowymi
1 łyżka oleju ( słonecznikowy,
ryżowy, z pestek winogron)
2 łyżki otartego tymianku
gałązka rozmarynu( mała)
gałązka naci selera ( mała- suszona
lub mrożona)
szczypta lubczyku ( suszony lub kilka
listków mrożonego)
szczypta otartej lawendy ( o ile mamy
jak nie to szczypta ziół prowansalskich)
3 łyżki usiekanego koperku ( może być
mrożony)
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
200 ml bulionu warzywnego
Oczyścić i obrać wszystkie warzywa po
za cukinią i pomidorami.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
i smażyć pokrojoną cebulę ( w piórka) i por ( w pół plasterki).
Gdy zmiękną dorzucić pokrojone w pół
plasterki pieczarki i obsmażać aż zrobią się złociste ( przy okazjo to samo
stanie się z cebulą i porem).
Kalafior pokroić w plastry, paprykę w
paski, a ziemniaki w grubą kostkę. Włożyć do garnka. Dorzucić zioła (bez natki
pietruszki), Smakowitą Pajdę .Podlać bulionem warzywnym. Gotować 20 minut na
małym gazie.
Z cukinii odciąć oba końce i pokroić
w plastry, a pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić i pół
plasterki.
Gdy ziemniaki są już prawie miękkie
wkładamy cukinię i pomidory.Posypać mielonym pieprzem i mieloną papryką -
delikatnie zamieszać. Gotować jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku ( usunąć grubsze
gałązki rozmarynu, lubczyku czy selera).
2 komentarze:
pyszne danie:)
Smacznie się prezentuje :)
Prześlij komentarz