Chicken Curry Soup - czyli drobiowa
zupa z curry. W mojej wersji to bardziej jednogarnkowa potrawka z kawałkami
kurczaka, marchewką i ziemniakami w sosie curry. I w sumie o ten sos
najbardziej chodzi. Przy duszeniu dokładanych kolejno składników z
aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym sos robi się pyszny.
Czas : 1 godzina
Składniki:
2 pałeczki z udek kurczaka
1 średnia cebula
1/4 białej części pora
3 łyżki oleju
3 łyżki mleczka kokosowego w proszku
( lub pół szklanki mleka kokosowego zamiast pól szklanki bulionu) *
1/2 litra bulionu z kurczaka
1 marchewka
2 ziemniaki
1/6 świeżej czerwonej papryki
1 łyżka maggi
cukier brązowy do smaku
curry do smaku
pieprz mielony do smaku
4-5 liści Kafiru
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
mały plasterek suszonego Galangalu (
lub świeżego imbiru)
szczypta czarnego sezamu
3 szklanki wody
Kolendra lub bazylia do dekoracji
Umyte pałeczki z udek kurczaka pociąć
na plastry ( każdą pałeczkę na 4 ).
Posypać 1 łyżeczkę curry , papryki ,
szczyptą soli i pieprzu. Skropić łyżką oleju. Wetrzeć przyprawy w mięso i
odstawić na 10 minut.
W garnku rozgrzać pozostały olej i
obsmażyć na rumiano kurczaka.
Dorzucić pokrojone cebule i zeszklić.
Zalać bulionem. Wrzucić listki Kafiru
i gotować 20 minut.
Obrać marchew i ziemniaki .Umyć (
umyć też por). Pokroić marchew i ziemniaki w dużą kostkę , por w spore kawałki, a paprykę w drobną
kosteczkę.
Dorzucić marchew , ziemniaki ,
galangal , skórkę cytrynową i paprykę świeżą do wywaru i gotować 20 minut.
Dołożyć por. Gotować jeszcze 10
minut.
Dosypać mleczko kokosowe ( lub
dolać).Doprawić do smaku curry ,
papryką, maggi, pieprzem, sokiem z cytryny , cukrem.
Podając posypać szczyptą uprażonych
ziaren czarnego sezamu.
* Używam sproszkowane mleczko
kokosowe bo gotuję małe porcje i otwieranie nawet małej puszki mleczka było by
marnotrawstwem - musiała bym mrozić , a tak po prostu sypię wg potrzeby a
reszta spokojnie zostaje na potem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz