niedziela, 16 marca 2014

Chicken Curry Soup wersja Buni


Chicken Curry Soup - czyli drobiowa zupa z curry. W mojej wersji to bardziej jednogarnkowa potrawka z kawałkami kurczaka, marchewką i ziemniakami w sosie curry. I w sumie o ten sos najbardziej chodzi. Przy duszeniu dokładanych kolejno składników z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym sos robi się pyszny.



Czas : 1 godzina

Składniki:

2 pałeczki z udek  kurczaka
1 średnia cebula
1/4 białej części pora
3 łyżki oleju
3 łyżki mleczka kokosowego w proszku ( lub pół szklanki mleka kokosowego zamiast pól szklanki bulionu) *
1/2 litra bulionu z kurczaka
1 marchewka
2 ziemniaki
1/6 świeżej czerwonej papryki
 1 łyżka maggi
 cukier brązowy do smaku
curry do smaku
pieprz mielony do smaku
 4-5 liści Kafiru
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
mały plasterek suszonego Galangalu ( lub świeżego imbiru)
szczypta czarnego sezamu
3 szklanki wody
 Kolendra lub bazylia do dekoracji

Umyte pałeczki z udek kurczaka pociąć na plastry ( każdą pałeczkę na 4 ).


Posypać 1 łyżeczkę curry , papryki , szczyptą soli i pieprzu. Skropić łyżką oleju. Wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 10 minut.


W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano kurczaka.
Dorzucić pokrojone cebule i zeszklić.


Zalać bulionem. Wrzucić listki Kafiru i gotować 20 minut.


Obrać marchew i ziemniaki .Umyć ( umyć też por). Pokroić marchew i ziemniaki w dużą kostkę ,  por w spore kawałki, a paprykę w drobną kosteczkę.


Dorzucić marchew , ziemniaki , galangal , skórkę cytrynową i paprykę świeżą do wywaru i gotować 20 minut.


Dołożyć por. Gotować jeszcze 10 minut.


Dosypać mleczko kokosowe ( lub dolać).Doprawić do smaku  curry , papryką, maggi, pieprzem, sokiem z cytryny , cukrem.


Podając posypać szczyptą uprażonych ziaren czarnego sezamu.

* Używam sproszkowane mleczko kokosowe bo gotuję małe porcje i otwieranie nawet małej puszki mleczka było by marnotrawstwem - musiała bym mrozić , a tak po prostu sypię wg potrzeby a reszta spokojnie zostaje na potem.

Brak komentarzy: