Miała być na 17 marca kiedy to Irlandczycy ( i wszyscy miłośnicy kultury
irlandzkiej) świętują Dzień Świętego Patryka (Saint Patrick's Day ). Zrobiona
była tyle że potem harmonogram dnia mi się poplątał i jemy ją dopiero dziś .
Ale nic straconego - puszczę sobie
muzykę irlandzką i będzie jak by było wczoraj.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 galaretka agrestowa szybko
krzepnąca ( taka na pół litra wody)
1 szklanka wrzątku
1 szklanka śmietanki 30 %
2 kiwi
cukier do smaku
2 gałązki mięty
listki mięty do dekoracji
Gałązki mięty zalać wrzątkiem i
parzyć pod przykryciem 5 minut. Wyjąć miętę , a napar podgrzać .
Rozpuścić galaretkę w 1 szklance
wrzącego naparu miętowego.
Dolać śmietankę i dokładnie
wymieszać.
Rozlać do salaterek i zostawić do
zastygnięcia.
Kiwi obrać .
Zmiksować( z cukrem
jeśli trzeba)
Wyjąć pianki na talerzyki polać sosem
.Udekorować obranymi plasterkami kiwi i listkami mięty.
1 komentarz:
świetny pomysł wygląda pysznie:)
Prześlij komentarz