sobota, 15 marca 2014

Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą

Typowa kuchnia fusion- kukurydziane naleśniki ( udawane meksykańskie tortille ) , polski farsz , a sposób podania wzorowany na Spring Rollsach- czyli innymi słowy przegląd lodówki. Ale za to pyszne i ładnie się prezentują.




Czas: 30 minut


Składniki:


Naleśniki:


10 czubatych łyżek mąki kukurydzianej ( pełna szklanka )

1/2 szklanki  mąki pszennej

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka  gazowanej wody mineralnej

3 łyżki czarnego sezamu

 szczypta soli

2,5 łyżki oleju



Farsz:


1 szklanka gotowanego kurczaka ( z warzywami ) z zupy *

2 duże ( lub 4 małe) cebule

2 łyżki oleju

3 łyżki otrębów żytnich

1/2 szklanki mieszanki usiekanych świeżych ziół ( koper, natka pietruszki, mięta i tymianek)

maggi do smaku

sól do smaku

pieprz mielony do smaku



Dodatki:


10 liści sałaty

1/4 czerwonej papryki

20 plasterków ogórka ( nie obranego)
20 kawałków ( ok. 3-4 cm dymki)

10 małych gałązek mięty

10 małych gałązek natki pietruszki

5 małych gałązek koperku

5 małych gałązek tymianku



Przygotować ciasto naleśnikowe miksując mąki z jajkami, mlekiem ,wodą mineralną, 2 łyżkami oleju, szczyptą soli. Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".



Obrać i drobno usiekać cebule- usmażyć na złoto na 2  łyżkach oleju.



Zmielić mięso  i warzywa z zupy .

Usiekać zioła.



Wymieszać składniki farszu dodając otręby.

Doprawić solą, pieprzem i maggi w płynie.



Na mocno rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażyć naleśniki posypując warstwę wylanego ciasta czarnym sezamem ( trzeba wsypywać zaraz po wlaniu ciasta by się do niego przykleił ).



Usmażone naleśniki zsuwać delikatnie z patelni na talerz Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.



Podsmażyć farsz by był gorący.

Smarować naleśniki  farszem. Na farszu układać pozbawione grubych nerwów liście sałaty, pokrojoną w paseczki paprykę i ogórek, oberwane listki z ziół i dymkę.



Zwijać w ruloniki , a potem  kroić w słupki.



Podawać  z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony , pomidorowa, rosół ) lub dipem do maczania.


* Tą ilość uzyskujemy mniej więcej obierając  mięso z górnej części udka, 1/2 marchewki, 1/4 pietruszki i kawałeczka selera.


** Z tych składników wychodzi 10 naleśników ( na typowej patelni do naleśników).

** *Podstawowe zasady smażenia naleśników , oszczędnościowego farszu , robienia naleśników  można przeczytać TU

Brak komentarzy: