Czas: 30 minut
Składniki:
Naleśniki:
10
czubatych łyżek mąki kukurydzianej ( pełna szklanka )
1/2
szklanki mąki pszennej
2 jajka
1
szklanka mleka
1
szklanka gazowanej wody mineralnej
3 łyżki
czarnego sezamu
szczypta soli
2,5 łyżki
oleju
Farsz:
1 szklanka gotowanego kurczaka ( z
warzywami ) z zupy *
2 duże ( lub 4 małe) cebule
2 łyżki oleju
3 łyżki otrębów żytnich
1/2 szklanki mieszanki usiekanych
świeżych ziół ( koper, natka pietruszki, mięta i tymianek)
maggi do smaku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
Dodatki:
10 liści sałaty
1/4 czerwonej papryki
20 plasterków ogórka ( nie obranego)
20 kawałków ( ok. 3-4 cm dymki)
10 małych gałązek mięty
10 małych gałązek natki pietruszki
5 małych gałązek koperku
5 małych gałązek tymianku
Przygotować ciasto naleśnikowe
miksując mąki z jajkami, mlekiem ,wodą mineralną, 2 łyżkami oleju, szczyptą
soli. Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".
Obrać i drobno usiekać cebule-
usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Zmielić mięso i warzywa z zupy .
Usiekać zioła.
Wymieszać składniki farszu dodając
otręby.
Doprawić solą, pieprzem i maggi w
płynie.
Na mocno rozgrzanej i natłuszczonej
patelni smażyć naleśniki posypując warstwę wylanego ciasta czarnym sezamem (
trzeba wsypywać zaraz po wlaniu ciasta by się do niego przykleił ).
Usmażone naleśniki zsuwać delikatnie
z patelni na talerz Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.
Podsmażyć farsz by był gorący.
Smarować naleśniki farszem. Na farszu układać pozbawione grubych
nerwów liście sałaty, pokrojoną w paseczki paprykę i ogórek, oberwane listki z
ziół i dymkę.
Zwijać w ruloniki , a potem kroić w słupki.
Podawać z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony ,
pomidorowa, rosół ) lub dipem do maczania.
* Tą ilość uzyskujemy mniej więcej
obierając mięso z górnej części udka,
1/2 marchewki, 1/4 pietruszki i kawałeczka selera.
** Z tych składników wychodzi 10
naleśników ( na typowej patelni do naleśników).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz