wtorek, 18 marca 2014

Pianka z zielonym sosem


Miała być na 17 marca kiedy to  Irlandczycy ( i wszyscy miłośnicy kultury irlandzkiej) świętują Dzień Świętego Patryka (Saint Patrick's Day ). Zrobiona była tyle że potem harmonogram dnia mi się poplątał i jemy ją dopiero dziś .



Ale nic straconego - puszczę sobie muzykę irlandzką i będzie jak by było wczoraj.





Czas: 1 godzina


Składniki:


1 galaretka agrestowa szybko krzepnąca ( taka na pół litra wody)

1 szklanka wrzątku

1 szklanka śmietanki 30 %

2 kiwi

cukier do smaku

2 gałązki mięty

listki mięty do dekoracji


Gałązki mięty zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5 minut. Wyjąć miętę , a napar podgrzać .



Rozpuścić galaretkę w 1 szklance wrzącego naparu miętowego.



Dolać śmietankę i dokładnie wymieszać.



Rozlać do salaterek i zostawić do zastygnięcia.



Kiwi obrać .


Zmiksować( z cukrem jeśli trzeba)


Wyjąć pianki na talerzyki polać sosem .Udekorować obranymi plasterkami kiwi i listkami mięty.

1 komentarz:

Unknown pisze...

świetny pomysł wygląda pysznie:)