Racuchy robię różne - na
zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod
ręką. Wszystkie są lubiane. Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy
jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita
śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają
, a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu jabłka i kilka kiwi.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka kwaśnej śmietany
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 łyżka cukru waniliowego
2 duże jabłka
2 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki
cytrynowej
1 łyżeczka suszonej otartej
skórki pomarańczowej
1 Badian ( anyż gwiaździsty
8 goździków
4 pełne łyżki miodu
olej do smażenia
Wymieszać jajka , śmietanę ,
mąkę, szczyptę kurkumy, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy
, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i pomarańczową .
Jabłka przekroić , usunąć gniazda
nasienne.
Odkroić 1/4 jednego jabłka i odłożyć zalane zakwaszoną wodą by nie
ściemniało.
Utrzeć na dużych oczkach tarki
jarzynowej ( ucieram tak że skórka zostaje dla tego nie obieram bo tak łatwiej
trzeć ). Odcisnąć dokładnie pozostawiając sok.
Dodać utarte jabłka do ciasta i
wymieszać .
Obrać kiwi i pokroić w
plasterki.
Pokroić w bardzo cienkie
plasterki odkrojoną ćwiartkę jabłka.
Miód włożyć na średnią patelnię
- dolać połowę soku z jabłek, badian, goździki i odgrzać by zrobił się korzenny
sos miodowo-karmelowy.
Na sos kłaść najpierw plasterki
jabłka na sos i karmelizować - zdjąć z
patelni, włożyć plasterki kiwi i podgrzewać chwilę. Zdjąć z
patelni.
Na patelnię wlać resztę soku
jabłkowego i chwilę gotować.
Na dużej patelni rozgrzać olej . Łyżką kłaść na gorący
olej porcje ciasta . Smażyć na rumiano z
jednej i drugiej strony.
Zdjąć z patelni i smażyć
następną porcję aż do wyczerpania ciasta .
Podawać obkładając plasterkami
kiwi i jabłka i polewając sosem karmelowym.
* Z tej porcji wychodzi 20- 22
racuchy.
** Można podać dodatkowo bitą
śmietanę ( robię z 30 % lekko osłodzonej cukrem pudrem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz