czwartek, 6 marca 2014

Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie


Racuchy robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane. Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję  jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam w domu jabłka  i kilka kiwi.



Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka kwaśnej śmietany
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 łyżka cukru waniliowego
2 duże jabłka
2 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka suszonej otartej skórki pomarańczowej
1 Badian ( anyż gwiaździsty
8 goździków
4 pełne łyżki  miodu
olej do smażenia

Wymieszać jajka , śmietanę , mąkę, szczyptę kurkumy, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i pomarańczową .


Jabłka przekroić , usunąć gniazda nasienne.



Odkroić 1/4 jednego jabłka i odłożyć zalane zakwaszoną wodą by nie ściemniało. 


Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ( ucieram tak że skórka zostaje dla tego nie obieram bo tak łatwiej trzeć ). Odcisnąć dokładnie pozostawiając sok.


Dodać utarte jabłka do ciasta i wymieszać .


Obrać kiwi i pokroić w plasterki.
Pokroić w bardzo cienkie plasterki odkrojoną ćwiartkę jabłka.


Miód włożyć na średnią patelnię - dolać połowę soku z jabłek, badian, goździki i odgrzać by zrobił się korzenny sos miodowo-karmelowy.


Na sos kłaść najpierw plasterki jabłka  na sos i karmelizować - zdjąć z patelni, włożyć plasterki kiwi i podgrzewać chwilę. Zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać resztę soku jabłkowego i chwilę gotować.


Na dużej  patelni rozgrzać olej . Łyżką kłaść na gorący olej  porcje ciasta . Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony.
Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż do wyczerpania ciasta .


Podawać obkładając plasterkami kiwi i jabłka i polewając sosem karmelowym.

* Z tej porcji wychodzi 20- 22 racuchy.

** Można podać dodatkowo bitą śmietanę ( robię z 30 % lekko osłodzonej cukrem pudrem).

Brak komentarzy: