Prawie
kryzysowa wersja żurku . Bez mięska - z luksusów potrzebna jest 30 % śmietana (
choć jak będzie inna to też będzie dobrze ) . Gotuję go jako postne danie -
choć muszę przyznać, że wcale nie wywołuje u mnie chęci umartwiania się bo jest
po prostu pyszny.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
3/4 szklanki Buniowego zakwasu nażurek
1/4
szklanki śmietany 30 %
1/2
marchewki
1/4
pietruszki
kawałek
selera
1
cebula
1/6
białej części pora
2 ziemniaki
2
listki laurowe
2
ziela angielskie
6
ziaren czarnego pieprzu
2
łyżki oleju ( ryżowy, słonecznikowy, z
pestek winogron)
sól
do smaku
pieprz
mielony do smaku
majeranek
do smaku
miód
do smaku
maggi
do smaku
3
szklanki wody
szczypior
do posypania
Warzywa
i ziemniaki obrać i umyć .
Warzywa
utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .
Ziemniaki
pokroić w kostkę , a cebulę w ,, piórka " , a por w pół plasterki.
W
garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać olej i smażyć warzywa ( bez
ziemniaków ) na złoto.
Dorzucić
ziemniaki , ziele angielskie , listek laurowy , pieprz ziarnisty.
Zalać
wodą, wlać łyżkę maggi i gotować 30 minut .
Dolać
zakwas i śmietanę .
Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem , odrobiną miodu .
Podawać
posypane pokrojonym drobno szczypiorkiem .
2 komentarze:
Pyszna zupka, ale nie postna - śmietana!
:) - No aż tak ściśle postnych to ja nie gotuję . Pewnie że można , ale po co - żurek był by mniej smaczny .
Prześlij komentarz