środa, 30 kwietnia 2014

Fasolka + cienka biała kiełbasa + coś


Zauważyłam , że potrawy przypominające fasolkę po bretońsku robię z reguły jak brakuje mi czasu . Zawsze mam w spiżarni zapas fasolki w sosie pomidorowym ( lub w sosie własnym) w puszce . Zresztą nie tylko fasolkę - do tego ciecierzycę, soczewicę , fasolkę kolorową. Nie mam działki więc nie robię zapraw bo to mi się nie kalkuluje , a akurat fasolka z puszki jest zupełnie smaczna . Bardzo ułatwia mi to zrobienie jakiegoś dania w kilka minut.



Czas : 30 minut

Składniki :

1 puszka białej fasolki w sosie pomidorowym
1 puszka białej fasolki w sosie własnym
2 duże cebule
1/2 cebuli czerwonej ( niekoniecznie- może być więcej białej)
6 cienkich kiełbasek białych parzonych
1/2 czerwonej papryki świeżej
1/2 żółtej papryki świeżej
10 pomidorków koktajlowych ( lub 1 normalny pomidor)
3 ziemniaki
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 szklanka bulionu warzywnego ( może być z kostki )
pieprz mielony do smaku
1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki
koncentrat pomidorowego 30 % do smaku
mąka do zagęszczenia ok 2 łyżek
listki tymianku

Obrać , umyć i pokroić w grube pół plasterki ziemniaki.
Zalać bulionem i ugotować 20 minut.


Cebulę obrać i pokroić  w pół plasterki.


Kiełbasę pokroić w kilku centymetrowe kawałki.


Papryki pokroić w paseczki.
Pomidorki pokroić w ćwiartki ( lub duży pomidor w drobną kostkę).


Na patelni rozgrzać olej i  usmażyć  na złoto cebulkę .


Wrzucić  kiełbasę , papryki i pomidorki  na cebulę i dusić  mieszając aż ziemniaki będą miękkie ( można pod koniec podlać kilkoma łyżkami wody).


Dołożyć przesmażoną kiełbasę , cebulę , papryki   i pomidorki do ziemniaków i wymieszać.


Otworzyć puszki z fasolami i dodać do garnka.


Dodać szczyptę pieprzu i mieloną paprykę . Dusić ok. 5 minut na bardzo małym gazie.
Doprawić do smaku cukrem , koncentratem pomidorowym, pieprzem .
Zagęścić mąką  rozrobioną z niewielką ilością zimnej wody. Zagotować.


Podawać udekorowane listkami tymianku.

Brak komentarzy: