Zauważyłam , że potrawy
przypominające fasolkę po bretońsku robię z reguły jak brakuje mi czasu .
Zawsze mam w spiżarni zapas fasolki w sosie pomidorowym ( lub w sosie własnym)
w puszce . Zresztą nie tylko fasolkę - do tego ciecierzycę, soczewicę , fasolkę
kolorową. Nie mam działki więc nie robię zapraw bo to mi się nie kalkuluje , a
akurat fasolka z puszki jest zupełnie smaczna . Bardzo ułatwia mi to zrobienie
jakiegoś dania w kilka minut.
Czas
: 30 minut
Składniki :
1
puszka białej fasolki w sosie pomidorowym
1
puszka białej fasolki w sosie własnym
2
duże cebule
1/2
cebuli czerwonej ( niekoniecznie- może być więcej białej)
6
cienkich kiełbasek białych parzonych
1/2
czerwonej papryki świeżej
1/2
żółtej papryki świeżej
10
pomidorków koktajlowych ( lub 1 normalny pomidor)
3
ziemniaki
4
łyżki oleju z pestek winogron
1
szklanka bulionu warzywnego ( może być z kostki )
pieprz
mielony do smaku
1
pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki
koncentrat
pomidorowego 30 % do smaku
mąka
do zagęszczenia ok 2 łyżek
listki
tymianku
Obrać
, umyć i pokroić w grube pół plasterki ziemniaki.
Zalać
bulionem i ugotować 20 minut.
Cebulę
obrać i pokroić w pół plasterki.
Kiełbasę
pokroić w kilku centymetrowe kawałki.
Papryki
pokroić w paseczki.
Pomidorki
pokroić w ćwiartki ( lub duży pomidor w drobną kostkę).
Na
patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoto cebulkę .
Wrzucić
kiełbasę , papryki i pomidorki na cebulę i dusić mieszając aż ziemniaki będą miękkie ( można
pod koniec podlać kilkoma łyżkami wody).
Dołożyć
przesmażoną kiełbasę , cebulę , papryki
i pomidorki do ziemniaków i wymieszać.
Otworzyć
puszki z fasolami i dodać do garnka.
Dodać
szczyptę pieprzu i mieloną paprykę . Dusić ok. 5 minut na bardzo małym gazie.
Doprawić
do smaku cukrem , koncentratem pomidorowym, pieprzem .
Zagęścić
mąką rozrobioną z niewielką ilością
zimnej wody. Zagotować.
Podawać
udekorowane listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz