Fascynuje mnie kolor arbuzów ( tzn.
miąższu). Od czerwieni do delikatnego różu. Soczysty , słodkawy ( dla mnie
czasem nawet za bardzo) doskonale nadaje się na koktajl. Wystarczy usunąć z
miąższu pestki i zmiksować - doprawić , czasem połączyć z innymi dodatkami i
koniecznie mocno schłodzić .
Czas: 5 minut + chłodzenie
Składniki:
plaster arbuza ( po odcięciu skóry
ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki wody mineralnej
gazowanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta sumaku
Z plastra arbuza odkroić skórę.
Z miąższu usunąć pestki i pokroić go
na kawałki.
Ze skórki arbuza można powycinać
ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany
koktajl.
Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z
cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną.
Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza
. Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i
zmiksować wszystko.
Przelać do szklaneczek - udekorować .
1 komentarz:
pomysł bombowy!
Prześlij komentarz