wtorek, 29 kwietnia 2014

Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem


Fascynuje mnie kolor arbuzów ( tzn. miąższu). Od czerwieni do delikatnego różu. Soczysty , słodkawy ( dla mnie czasem nawet za bardzo) doskonale nadaje się na koktajl. Wystarczy usunąć z miąższu pestki i zmiksować - doprawić , czasem połączyć z innymi dodatkami i koniecznie mocno schłodzić .


Czas: 5 minut + chłodzenie

Składniki:

plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta sumaku

Z plastra arbuza odkroić skórę.
Z miąższu usunąć pestki i pokroić go na kawałki.


Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl.


Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną.


Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza . Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i zmiksować wszystko.


Przelać  do szklaneczek - udekorować .

1 komentarz:

Karmel-itka pisze...

pomysł bombowy!