wtorek, 8 kwietnia 2014

Kapuśniaczek z ,,odłożonej ,, jarzynki


Robiłam ,,Młodą kapustkę na maśle -zasmażaną ,, .Odłożyłam jej trochę i zamroziłam ( bo  po prostu było jej za dużo na nas).Od razu pomyślałam o tym , że mogę spróbować wykorzystać ją w nietypowy sposób - jako bazę na kapuśniaczek. Miałam rację - pomysł był dobry.




Czas: 30 minut


Składniki:


1 szklanka duszonej na maśle ( zrumienionym) zasmażanej młodej kapusty z koprem*

2-3 średnie ziemniaki

1/2 marchewki

1,5 łyżki prażonej cebuli

1 łyżeczka nasion kminku

sok z cytryny do smaku

pieprz czarny grubo mielony do smaku

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

sól do smaku

1/3 szklanki usiekanego koperku

2 szklanki wywaru warzywnego lub  mięsnego ( baza na zupy - ostatecznie z kostki)


Uszykować uduszoną jarzynkę z kapusty z koperkiem tzn. jeśli była zamrożona - rozmrozić.



Obrać , umyć i pokroić w kostkę ziemniaki.



Obrać, umyć i pokroić w plasterki marchew ( ja wycinam z niej kwiatki).



Zalać w garnku ziemniaki , marchew  , cebulę , liść laurowy , ziele angielskie i kminek wywarem warzywnym ( mięsnym) i gotować 15 minut.

Do garnka włożyć duszoną kapustę i wsypać połowę kopru. Wymieszać i gotować jeszcze 10 minut.



Doprawić sokiem z cytryny , maggi , pieprzem .

Podawać posypując resztą usiekanego kopru.


* Moim zdaniem inna kapustka duszona z koperkiem też się na taką zupę nadaje.

1 komentarz:

Unknown pisze...

świetna zupa, bardzo lubię:)