Robiłam ,,Młodą kapustkę na maśle -zasmażaną ,, .Odłożyłam jej trochę i zamroziłam ( bo po prostu było jej za dużo na nas).Od razu
pomyślałam o tym , że mogę spróbować wykorzystać ją w nietypowy sposób - jako
bazę na kapuśniaczek. Miałam rację - pomysł był dobry.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 szklanka duszonej na maśle (
zrumienionym) zasmażanej młodej kapusty z koprem*
2-3 średnie ziemniaki
1/2 marchewki
1,5 łyżki prażonej cebuli
1 łyżeczka nasion kminku
sok z cytryny do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
sól do smaku
1/3 szklanki usiekanego koperku
2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego ( baza na zupy - ostatecznie z
kostki)
Uszykować uduszoną jarzynkę z kapusty
z koperkiem tzn. jeśli była zamrożona - rozmrozić.
Obrać , umyć i pokroić w kostkę
ziemniaki.
Obrać, umyć i pokroić w plasterki
marchew ( ja wycinam z niej kwiatki).
Zalać w garnku ziemniaki , marchew , cebulę , liść laurowy , ziele angielskie i
kminek wywarem warzywnym ( mięsnym) i gotować 15 minut.
Do garnka włożyć duszoną kapustę i
wsypać połowę kopru. Wymieszać i gotować jeszcze 10 minut.
Doprawić sokiem z cytryny , maggi ,
pieprzem .
Podawać posypując resztą usiekanego
kopru.
* Moim zdaniem inna kapustka duszona
z koperkiem też się na taką zupę nadaje.
1 komentarz:
świetna zupa, bardzo lubię:)
Prześlij komentarz