Nie mam pojęcia czemu większość moich
znajomych robi sos cytrynowy tylko w wersji na słodko do ciast i deserów .A już
od chwili kiedy zaczęła być popularna angielska wersja sosu ( masełka)
cytrynowego tzn. lemon curd - to taki sos króluje.
Ale przecież robi się też wytrawny
sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie
cytrynowym aromacie i smaku. U mnie w domu bardzo popularny jest do gotowanych
ryb , gotowanego delikatnego chudego mięsa lub drobiu i niektórych warzyw.
Czas: 10 minut
Składniki:
1 szklanka wywaru ( drobiowego lub
warzywnego)*
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1,5 płaskiej łyżki mąki
sok z cytryny do smaku
otarta skórka z 1/2 cytryny
szczypta kurkumy dla koloru
szczypta soli do smaku
szczypta cukru do smaku
W garnuszku o grubym dnie rozpuścić
masło. Wsypać otartą skórkę z cytryny. Podsmażyć ja by uwolniły się aromaty.
Zasypać masło mąką. Wymieszać i zrobić zasmażkę.
Wlać na zasmażkę wywar zmieszany ze
śmietanką .Dokładnie wymieszać by zrobił się gładki sos.
Wsypać kurkumę.
Doprawić sokiem z cytryny. Dodać do
smaku sól i cukier.
* Kilka dni temu robiłam go na
wywarze z gotowania pulpetów .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz