czwartek, 17 kwietnia 2014

Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni


Nie mam pojęcia czemu większość moich znajomych robi sos cytrynowy tylko w wersji na słodko do ciast i deserów .A już od chwili kiedy zaczęła być popularna angielska wersja sosu ( masełka) cytrynowego tzn. lemon curd - to taki sos króluje.

Ale przecież robi się też wytrawny sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie cytrynowym aromacie i smaku. U mnie w domu bardzo popularny jest do gotowanych ryb , gotowanego delikatnego chudego mięsa lub drobiu i niektórych warzyw.




Czas: 10 minut


Składniki:


1 szklanka wywaru ( drobiowego lub warzywnego)*

0,5 szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki masła

1,5 płaskiej łyżki mąki

sok z cytryny do smaku

otarta skórka  z 1/2 cytryny

szczypta kurkumy dla koloru

szczypta soli do smaku

szczypta cukru do smaku


W garnuszku o grubym dnie rozpuścić masło. Wsypać otartą skórkę z cytryny. Podsmażyć ja by uwolniły się aromaty.



Zasypać masło  mąką. Wymieszać i zrobić zasmażkę.



Wlać na zasmażkę wywar zmieszany ze śmietanką .Dokładnie wymieszać by zrobił się gładki sos. Wsypać kurkumę.



Doprawić  sokiem z cytryny.  Dodać do smaku sól i cukier. 



* Kilka dni temu robiłam go na wywarze z gotowania pulpetów .

Brak komentarzy: