Chyba nigdy nie przestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę
zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski
robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła,
korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z
marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych.
Dziś następna wersja z papryką konserwową.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka gęstego
majonezu ( 200 ml )
1 szklanka kwaśnej śmietany 18 % ( 200 ml )
słoik 200 ml marynowanych
podgrzybków ( maślaków , prawdziwków )
słoik 200 ml korniszonów
1/3 szklanki pasków papryki
konserwowej
2 łyżeczki musztardy
sarebskiej
szczypta cukru do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony
do smaku
Wyjąć
z zalewy grzyby i korniszony .Odsączyć paprykę.
Pokroić
grzyby w bardzo drobną kosteczkę ( gdyby grzyby były pokryte śluzem przepłukać
je wcześniej zimną wodą i odcedzić) .
Pokroić
w drobną kostkę korniszony.
Paski
papryki pokroić w kostkę.
Włożyć
korniszony, grzyby i paprykę do jednej miski ( po odrobinie odłożyć do
dekorowania powierzchni sosu przy podawaniu).
Wymieszać
majonez , śmietanę i musztardę .
Grzyby
, korniszony i paprykę zmieszać ze sobą i polać majonezem ze śmietaną i
musztardą.
Doprawić
do smaku pieprzem i cukrem.
Podaję
do pasztetów, wędlin , jajek na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz