Jakoś zawsze mi się tak składa , że
przygotowując potrawy na Wielkanocny stół mam nadplanowe jajka , a w zasadzie
albo ich same białka albo żółtka. I nie
chodzi mi o surowe jajka bo z tym nie ma problemu - ostatecznie można zamrozić
, ale ugotowane na twardo. A to mi pokruszy się jako które przygotowuję do
barszczu , a to nie tak ukroi te które chce podać w majonezie. W tym roku
powodem ,,bałaganu,, w żółtkach i białkach był ,,Pikantny mazurek,,. Robiłam go
pierwszy raz i zupełnie nie umiałam przewidzieć ile jajek na twardo będzie mi
potrzeba. Część została ( w większości białka) więc zagospodarowałam jedną z
wersji świątecznych jajek w majonezie (
no może z tym majonezem to przesada tu go za dużo nie ma).
Czas: 10 minut
Składniki:
4 jajka
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka majonezu
2 łyżeczki czarnego kawioru
2 łyżeczki czerwonego kawioru lub
wiórek z mintaja czy łososia
pieprz kolorowy grubo mielony -
szczypta
sól -szczypta do smaku
koperek do dekoracji
listki natki pietruszki do dekoracji
Ugotować jajka na twardo-
błyskawicznie zalać zimną wodą - ostudzić.
Obrać. Przekroić na połówki.
Podzielić na białka i żółtka. Odłożyć
6 połówek białek, a 2 bardzo drobno usiekać i wymieszać ze śmietaną. Lekko
posolić.
Utrzeć żółtka z majonezem i szczyptą
soli.
Na 2 małych talerzykach ułożyć po
połowie roztartych ze śmietaną białek.
Pozostałe połówki białek ( 6 sztuk) wypełnić
:
-2 kulkami z utartych żółtek
-2 czarnym kawiorem
-2 czerwonym kawiorem
Udekorować koperkiem i listkami natki
pietruszki. Dwie z żółtkami posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz