wtorek, 22 kwietnia 2014

Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną



Od zawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić .

Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej  plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta.

Uważam , że taka odmiana  w świątecznym menu mile zaskoczy domowników .




Czas: 30 minut


Składniki:


4 cienkie plasterki pieczonej piersi z gęsi

2 cienkie plasterki ( podłużne ) białej kiełbasy


1/2 szklanki słodkiej śmietanki

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 jajko na twardo

3 łyżki chrzanu tartego

szczypta cukru

natka pietruszki

2  ziemniaki


Obrać , umyć i pokroić  ziemniaki. Zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości.



Ukroić 4 cienkie plasterki upieczonej piersi z kaczki ( można podgrzać lekko na suchej patelni).

Ukroić 2 plasterki z białej kiełbasy ( ukośnie).



W małym garnuszku roztopić masło i wrzucić na nie chrzan. Chwilę smażyć.



Zasypać mąka- wymieszać.



Rozprowadzić wywarem z parzenia białej kiełbasy i śmietanki.



Doprawić do smaku szczyptą cukru .



Odcedzić ziemniaki i utłuc na puree.



Obrać jajko - przekroić na połówki.



Na talerz wlać zupę. Na środku umieścić porcję puree ziemniaczanego, na nim po 2 plasterki pieczonej piersi z gęsi  i plasterku białej kiełbasy, a na wierzchu połówkę jajka.


Dekorować gałązkami tymianku ( rzeżuchą lub natką pietruszki).

Brak komentarzy: