Od zawsze w mojej Rodzinie podawano
na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając
trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na
informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w
tym roku też taką zrobić .
Ponieważ piekłam w tym roku na
Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar z parzenia
białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta.
Uważam , że taka odmiana w świątecznym menu mile zaskoczy domowników .
Czas: 30 minut
Składniki:
4 cienkie plasterki pieczonej piersi z gęsi
2 cienkie plasterki ( podłużne )
białej kiełbasy
1 szklanka wywaru z parzenia białejkiełbasy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 jajko na twardo
3 łyżki chrzanu tartego
szczypta cukru
natka pietruszki
2
ziemniaki
Obrać , umyć i pokroić ziemniaki. Zalać lekko osoloną wodą i gotować
do miękkości.
Ukroić 4 cienkie plasterki upieczonej
piersi z kaczki ( można podgrzać lekko na suchej patelni).
Ukroić 2 plasterki z białej kiełbasy
( ukośnie).
W małym garnuszku roztopić masło i
wrzucić na nie chrzan. Chwilę smażyć.
Zasypać mąka- wymieszać.
Rozprowadzić wywarem z parzenia
białej kiełbasy i śmietanki.
Doprawić do smaku szczyptą cukru .
Odcedzić ziemniaki i utłuc na puree.
Obrać jajko - przekroić na połówki.
Na talerz wlać zupę. Na środku
umieścić porcję puree ziemniaczanego, na nim po 2 plasterki pieczonej piersi z
gęsi i plasterku białej kiełbasy, a na
wierzchu połówkę jajka.
Dekorować gałązkami tymianku (
rzeżuchą lub natką pietruszki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz