Gotowałam kapustę na jarzynkę do
obiadu i jednocześnie rozgotowywałam trochę rabarbaru na chetney. I tak jakoś
wyszło , że dodałam trochę tego kwaśnego ( jeszcze nic do niego nie dodawałam)
rabarbaru do kapusty by ją zakwasić. Moim zdaniem super jarzynka - naturalny
kwas z rabarbaru i koperek i kapusta jest doprawiona tak jak trzeba.
Czas : 45 minut
Składniki:
1/2
młodej kapusty ( ok. 0,5 kg)
1 średniej wielkości laska rabarbaru
6-7 dag masła ( 1/3 kostki)
1/2 łyżeczki soli
cukier do smaku
szczypta grubo mielonego kolorowego
pieprzu
1/2
pęczka kopru
1/2 szklanki wody
Rabarbar obrać ze skórki.
Umyć i pokroić w cienkie paseczki.
Wrzucić do garnuszka i zalać wodą .
Gotować kilka minut aż rabarbar rozgotuje się.
Kapustę pokroić w paski .
W garnku rozpuścić masło . Wrzucić
kapustę. Posypać szczyptą soli i cukru. Dusić mieszając aż zmięknie ( ok. 15
minut).
Dodać rabarbar pilnując by nie
zakwasić kapusty za mocno.
Pokroić koperek i dosypać do kapusty.
Doprawić grubo mielonym pieprzem i cukrem.
Wsypać uszatkowaną kapustę i smażyć
mieszając na małym gazie aż zmięknie.
Przed podaniem posypać resztą
usiekanego koperku .
1 komentarz:
Bardzo ciekawy pomysł.
Prześlij komentarz