Najprostszy sposób na podanie ryby.
Usmażyć rybę oprószoną mąką na maśle. Podać z masełkiem pomarańczowym (
cytrynowym , ziołowym ).Staram się mieć takie masła w różnych smakach zamrożone
na zapas ( do kurczaka, ryb, warzyw ). Dziś musiałam robić odrobinę
pomarańczowego bo akurat mi się skończyło.
Czas: 30 minut + mrożenie masła
Składniki:
2 filety z rekina
2 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z
pomarańczy
szczypta kurkumy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do
smaku
1,5 łyżki mąki
2 łyżki oleju
4 łyżki masła
Do miękkiego masła dodać otartą
skórkę z pomarańczy.
Wlać sok i wsypać szczyptę kurkumy i
szczyptę soli.
Cierpliwie wcierać w masło sok i
przyprawy aż połączą się w jedną masę.
Wyłożyć na folię spożywczą.
Zwinąć w rulonik ( taki ,,
cukiereczek" ) .
Odłożyć na minimum godzinę do
zamrażalnika.
Steki z rekina rozmrozić i polać
sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut.
Steki osuszyć papierowymi ręcznikami
kuchennymi.
Posolić i posypać zmielonym pieprzem.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć steki na rumiano z obu stron.
Wyjąć pomarańczowe masło i pokroić w
plastry.
Na usmażonym steku z rekina (
gorącym) kłaść kawałek masła pomarańczowego i natychmiast podawać dekorując tymiankiem.
Ja podałam z pieczonymi ćwiartkami
ziemniaków ( z pieprzem ) i sałatą z pomarańczowym dresingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz