Jarzynka z kotlecikami w jednym , a w
zasadzie całe danie w jednym bo obok kotlecików obsmażyłam ćwiartki ziemniaków
i dopiero dołożyłam podgotowaną kalarepkę i wszystko razem dusić. Wygodna
potrawa bo można przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać.
Czas : 40 minut
Składniki:
20 dag chudego mięsa z indyka
1 kromka chleba tostowego
6 łyżek mleka
1 małe jajko ( lub same żółtko )
szczypta pieprzu do smaku
przyprawa do zup do smaku
sól do smaku
szczypta cukru do smaku
1/4 szklanki mąki kukurydzianej do
obtoczenia kotletów
1 duża kalarepa
2 duże lub 4 małe ziemniaki
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/4 szklanki pokrojonego koperku
3/4 szklanki wody
Obrać kalarepkę i pokroić w kostkę.
Zalać w garnuszku wodą , dodać szczyptę
soli i cukru i niech się gotuje.
Zmielić mięso z indyka.
Obrać i umyć ziemniaki- pokroić w
ósemki.
Pokruszoną kromkę chleba tostowego z
odkrojoną skórką zalać mlekiem.
Z mięsa mielonego , odciśniętego
chleba i jajka wyrobić masę na kotlety. Doprawić pieprzem mielonym i przyprawą
do zup w płynie.
Obtoczyć w mące kukurydzianej.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć
kotlety.
Dołożyć na patelnię ósemki ziemniaków
i zarumienić.
Zalać podgotowaną kalarepką , posypać
usiekanym koprem. Dodać masło. Dusić ok. 20 minut.
W tym czasie płyn powinien odparować
pozostawiając uduszone ziemniaki , kalarepkę i miękkie kotleciki w sosie.
* Normalnie jest to pewnie porcja dla
2 osób , ale dla nas będzie to obiad na 2 dni - akurat przyda się bo jutro nie
mam czasu gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz