Miętus to ryba najsmaczniejsza
gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie
koperkowym , z kurkami itd.
Smażony na maśle aromatyzowanym
ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny.
Dziś będzie na tymianku.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 mały miętus bez głowy lub
połówka ( 1/3 ) większego
3 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
grubo mielony czarny pieprz do
smaku
1/4 cytryny
4 gałązki świeżego tymianku
Oczyścić skórę miętusa ze śluzu
( ja posypuję solą i wycieram w nią śluz ).
Umyć dokładnie rybę w zimnej
wodzie.
Naciąć skórę od strony
brzusznej i usunąć wnętrzności- ponownie dokładnie umyć miętusa .
Podzielić na 2 filety .
Osuszyć papierowymi ręcznikami
kuchennymi.
Posolić i posypać pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło z
olejem.
Wrzucić gałązki tymianku ,
a po
kilku sekundach rybę.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Zdjąć rybę z patelni odrzucając
tymianek.
Przed podaniem skropić sokiem z
cytryny i posypać drobnymi listkami tymianku.
* Podałam z fasolką szparagową
z wody.
1 komentarz:
świetny obiad:)
Prześlij komentarz