Szybka potrawa .Zanim ugotują się
ziemniaki lub kasza ( o ile chcemy go podać z takimi dodatkami ) gulasz już
będzie dobry. Zero tłuszczyków więc powinien smakować wszystkim. A przyprawą są
po prostu pomidory.
Czas: 40 minut
Składniki:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (
bez skóry i chrząstek)
1 cebula
1,5 dużego pomidora
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta mielonej papryki
1 listek laurowy
3 łyżki usiekanego koperku
3 łyżki wody
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie
paseczki lub drobną kostkę. Posypać szczyptą soli, pieprzu i mielonej papryki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
i zarumienić na nim mięso ( mieszać dopiero kiedy mięso samo odkleja się od dna
).
Dorzucić drobno pokrojoną cebulę i
zeszklić ją. Dodać masło.
Pomidory pokroić w plasterki a potem
w kostkę. Dodać do garnka. Wymieszać.
Wrzucić listek laurowy , szczyptę
soli , pieprzu, mielonej papryki. Podlać wodą.
Ustawić na malutkim gazie szczelnie
przykryte i dusić ok. 30 minut.
Dosypać koper. Dusić 5 minut.
* Podałam z ziemniakami z wody
posypanymi koprem i miksem sałat z delikatnym dresingiem.
1 komentarz:
wygląda świetnie:)
Prześlij komentarz