Lubię doprawiać potrawy pieprzem
syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a łupinki jagód krzewu żółtodrzewu
pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go
z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę
płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso na trochę natrzeć
przyprawami , obsmażyć , a potem udusić do miękkości.
Czas: 1 godzina
Składniki:
kilka kawałków kurczaka ( pałeczki,
górne części udek lub inne mniejsze kawałki)
4 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta pieprzu syczuańskiego
szczypta płatków paprykowych
szczypta mielonej papryki
2 listki Kafiru
szczypta soli
1/2 szklanki wody
Umyte kawałki mięsa posypać
przyprawami i polać łyżką oleju.
Wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić
na 10 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzać
resztę oleju i obsmażyć na rumiano z obu stron wyjęte z marynaty mięso.
Dołożyć do garnka pozostałości
marynaty i podlać wodą.
Dusić na małym gazie do miękkości
kurczaka.
Wyjąć kawałki kurczaka .
Sos przecedzić . Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz